Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cikorija... kot pijača

Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

juglans je napisal/a:
Pa še ena zanimivost. Včasih v najbolj kriznih razmerah so kokoši hranili z mletim želodom.
Tudi v krušno moko so ga mleli, kadar je ni bilo dovolj. Podatek imam za Štajersko._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

enako kot pravi lpmami so delali v Istri. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Letos želod je!
Žir tudi.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

In to poveš šele zdajle, ko je že padla noč... Rolling Eyes Laughing .

Si ga že nabirala ? Kakšna je procedura?
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Mravlja, sedaj je idealen čas, da te mogoče kak komar zgreši Laughing Laughing

Nabrala sem hobuk želoda in vrečko žira. Vmes mi je teklo od las in komarji so me požrli.
Čisto drugačna izkušnja kot če greš v trgovino po paklc moke Laughing

Žir najprej daš v en lonec in preliješ z vodo. Vse, kar splava na vrh - zavržeš. Ker je največ možnosti slabe kvalitete. Potem spereš, odcediš in daš na pladenj sušit.
Potem si priden in počasi lupiš drobižek.

Za želod napišem malo kasneje, ker imam še delo z njim .... in ne morem tule za računalom posedat Laughing

ps
kaj je s temi novodobnimi komaricami ? njega dni so bile bolj plašne in niso masovno sedale na človeka, če se je le-ta gibal. Danadanes pa nimajo nič proti, če se med kosilom še malo guncajo Confused
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz pa samo kostanj nabiram, medtem ko mi želodi padajo na glavo ! Razz
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Pa še želod.

Ga opereš in zavržeš vse plavajoče in luknjičaste primerke. Potem ga za sušenje razprostreš po papirju ali stari rjuhi. Lahko začneš obdelovat takoj sveže želode ali jih pustiš sušit.
Namig: olupljeni trde lupine se sušijo hitreje.

Pri lupljenju odstrani tudi rjavo notranjo lupino, ker je grenka. Olupljen želod zmelješ v mešalniku/blenderju z dodatkom vode, razmerje vsaj 1:4.
Zmleta zmes je pripravljena za izpiranje taninov. Obstaja več načinov in nians. Meni se dopade hladen način z zmesjo v najlon dokolenki, ki jo lahko vmes še malo mencaš in ožemaš.
Tanini so sprani, ko je voda (skoraj) bistra in zmes ni več grenka. Zato je dobro, da zmes malo poskusiš na začetku in še vmes in ugotavljaš kako se okus spreminja.
Zmes daš na pladenj in posušiš za kasnejšo uporabo.
Lahko pa kar takoj spečeš piškote Smile.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hahaha... kuuuukiiijiii, pa kak lepo velki Laughing .

Figula, hvala ti za gornji zapis, bom poskušal osvojiti tole tehnologijo.
Zdaj grem pa na oglede... Wink
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hm, pri nas je notranja kožica želoda še zelena... verjetno še ni pravi čas.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Verjetno res. še nimate zrelih. Tudi pri nas naokoli so nekateri želodki še zeleni, drugi pa ravno prav zreli.
Imam že žulj Laughing od lupljenja.

Poleg mnogih uporab želoda sem našla še eno. Menda so debele ličinke v njem precej okusne, kot je prikazano na koncu tega filmčka :
https://www.youtube.com/watch?v=KSBdA0B-rwk Smile
(ličinke v mojih želodih niso tako rumenkaste Very Happy )
Odgovori