Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2018
Dolgujem še svojo "statistiko" :
Približno četrtina vseh glavic meri med 6 in 7 cm
Približno polovica meri med 5 in 6 cm
Približno četrtina pa med 4 in 5 cm - te so zrasle iz mini strokcev in mini čebulic.
Manjših od 4 cm ni .
Skratka, prvič imam tako čudovit česen in sem zelo vesela. Sadila sem ga 24. novembra, na vrh posula malo pepela in prekrila z zastirko iz listja in s kopreno, da listja ni odnašal veter. Dva dni za tem se je začela zima, zapadel je sneg in temperatura je padla pod ničlo. Letos sem med vrste na tenko nasula še dvakrat malo pepela in očitno mu je bilo všeč.
In seveda sem pobrala vse pske in jih predelala v pesto, nekaj pa svežih pojedla z jajčki._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Približno četrtina vseh glavic meri med 6 in 7 cm
Približno polovica meri med 5 in 6 cm
Približno četrtina pa med 4 in 5 cm - te so zrasle iz mini strokcev in mini čebulic.
Manjših od 4 cm ni .
Skratka, prvič imam tako čudovit česen in sem zelo vesela. Sadila sem ga 24. novembra, na vrh posula malo pepela in prekrila z zastirko iz listja in s kopreno, da listja ni odnašal veter. Dva dni za tem se je začela zima, zapadel je sneg in temperatura je padla pod ničlo. Letos sem med vrste na tenko nasula še dvakrat malo pepela in očitno mu je bilo všeč.
In seveda sem pobrala vse pske in jih predelala v pesto, nekaj pa svežih pojedla z jajčki._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Hehe, Lpmami, jaz sem pa jih merila s šublerjem . Resda prvič in zadnjič, ampak tokrat me je res zanimalo, kaj sem pridelala . Istočasno je bila to tolažba in obliž na rano za vse požrte brokolije, cvetače, kolerabice in še kaj ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, eno samo vesele je tole čitat. Čestitke tebi in tudi vsem ostalim česnarjem za dober pridelek.
Pika, ni za kaj. Saj lahko posadiš tudi drobne čebulčke in jih spomladi ješ kot mlad česen.
Če imate česna preveč, je zdaj pravi čas, da si izdelate česnovo tinkturo, da čez leto tudi raznih viroz ne bo blizu._________________naredimo svet lepši
Pika, ni za kaj. Saj lahko posadiš tudi drobne čebulčke in jih spomladi ješ kot mlad česen.
Če imate česna preveč, je zdaj pravi čas, da si izdelate česnovo tinkturo, da čez leto tudi raznih viroz ne bo blizu._________________naredimo svet lepši
Danes sem se spravila očistiti česen, ki se je sušil v drvarnici (je bilo treba pospraviti, ker v soboto dobimo novo pošiljko drv).
Stanje je takole:
- glavice, kjer so bili stroki lepo izraženi, so morda celo še nekaj potegnile iz ne povsem suhih stebel. Stroki so čvrsti, lepi, marsikatera glavica izgleda že prezrela = stroki so odstopili od stebla.
- stebla so pri večini zmehčana in tanka, da bi ga lahko tudi spletla v kito, čeprav pri Anki to ni v navadi.
- vse tiste glavice, ki sem jih pobrala v fazi "čebula" so pričele gniti. Tam, kjer je zrelost že malo napredovala, se je dalo še dobiti ven zdrave nedozorele stroke. Pri bolj nezrelih "čebulah" je gniloba načela tudi že njih.
Pojma nimam, kako se bo letos skladiščil.
Stanje je takole:
- glavice, kjer so bili stroki lepo izraženi, so morda celo še nekaj potegnile iz ne povsem suhih stebel. Stroki so čvrsti, lepi, marsikatera glavica izgleda že prezrela = stroki so odstopili od stebla.
- stebla so pri večini zmehčana in tanka, da bi ga lahko tudi spletla v kito, čeprav pri Anki to ni v navadi.
- vse tiste glavice, ki sem jih pobrala v fazi "čebula" so pričele gniti. Tam, kjer je zrelost že malo napredovala, se je dalo še dobiti ven zdrave nedozorele stroke. Pri bolj nezrelih "čebulah" je gniloba načela tudi že njih.
Pojma nimam, kako se bo letos skladiščil.
Pravkar sem končala čiščenje česna. Glavice so solidno velike, vse razen ene zdrave (tisto sem menda sama poškodovala). Vse kaže, da sem ujela pravo zrelost, ker so pri vseh stroki lepo izraženi, odstopajo pa ne.
Upam, da se bo dobro skladiščil._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Upam, da se bo dobro skladiščil._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Na mestu, kjer sem poleti pobrala pridelek iz zarodnih čebulic, spet klije precejšnje število česenčkov. Tiste, ki so vzklili spomladi, sem vse populila, tako da ne gre za pozabljenčke. Edina sprejemljiva razlaga se mi zdi, da je del zarodnih čebulic pomlad prespal. Se mi je že takrat zdelo, da je vzklil precej redkeje, kot je bil posejan.
Smiselno bi bilo pri gredah, kamor sejemo zarodne čebulčke, računati tudi na to možnost in jih do jeseni ne prekopavati - če se da.
Smiselno bi bilo pri gredah, kamor sejemo zarodne čebulčke, računati tudi na to možnost in jih do jeseni ne prekopavati - če se da.
Muha, mislim, da je malo verjetno, da bi zarodni čebulčki eno sezono prespali. Bolj verjetno mi je, da si pri puljenju kakšno rastlino spregledala. Posebno tisti česni, ki imajo v zemlji samo en strok, se zelo hitro posušijo in jih pri izkopavanju potem ne najdeš. Meni se to redno dogaja In ker vrta že vrsto let ne prekopavam, česenčki rastejo takorekoč povsod. No, zdaj vedno manj, ker česen sadim samo na njivi.
Ko smo že pri česnu - letos ga bom verjetno začela saditi že kar kmalu. Pridelala sem namreč veliko zarodnih čebulčkov, ki jih mislim vse posaditi. Torej bo dela s sajenjem občutno več kot lani._________________naredimo svet lepši
Ko smo že pri česnu - letos ga bom verjetno začela saditi že kar kmalu. Pridelala sem namreč veliko zarodnih čebulčkov, ki jih mislim vse posaditi. Torej bo dela s sajenjem občutno več kot lani._________________naredimo svet lepši