Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2018

brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pravijo, da zorenje pospeši tudi, če rastlino delno izrujemo. Če deluje, pa ne vem._________________naredimo svet lepši
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Verjetno tudi delno izruvanje pospeši zorenje. Če se ne motim, priporočajo tudi izruvanje celega grma in ga obrnjenega na glavo, obesiti v kak topel prostor .... Rolling Eyes
To pri meni odpade, tile pelati so visoki med štiri in pet metrov. Pa tudi kaj dosti se jih ne da "aranžirati", plodovi radi odletijo. Pravzaprav jih kaj dosti mučil ne bom, počakam še kaj bo storila naravna toplota, upam vsaj na roza barvo. Pelati so res zelo trpežni, ko so plodovi odtrgani, se prav počasi lepo pordečijo.

Italijani so "izzumili" Wink celo sorto Scatalone (San Marzano tip), ki jo reklamirajo s tem, da plodovi lepo zorijo zloženi v kartonske škatle. Po moje to velja za večino "ta pravih" pelatov z veliko mesa, sušine.

Pri meni sorta Scatolone ni imela prostora za vodoravno vodenje pod streho, ko je prilezla do strehe, se je morala obrniti navzdol.





Sicer pa je danes, v oddaji dobro jutro, en gospod, ljudski vremenoslovec, napovedal še drugo rundo babjega poletja. Po deževju konec tega tedna naprej, potem pa Uršula komandira - se mi zdi .... Rolling Eyes_________________mfranc
platar
Prispevkov: 151
Pridružen: Po Jan 16, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a platar »

S temi bo letos sezona končana...pospravil sem tudi zunanje, ker jim ta dež ne bi nič več pomagal.
So pa do tega tedna zunaj ostali vsi, tudi volovsko srce, ki naj bi bilo manj odporno, nabolje pa so kot ponavadi preživeli češnjevci.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kakšen je okus pri teh vaših zapoznelčkih? Pri meni zori še nekaj Whippersnapperjev na okenski polici a zaradi slabšanja okusa ne vem, če se je bilo vredno mučiti z njimi vse doslej. Komaj se še lhko prepričam, da zares jem paradižnike. Wink
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Enako, Muha! Tudi pri nas so sveži popolnoma neokusni.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ob hiši mi zori en, droben, se ne spomnim, kateri, morda Ribesoides, vsekakor kot drobne češnje. Ta ima povsem normalen okus, s precej kisline in bi ga bilo vredno gojiti v te namene. Mislim, za pozno pridelavo. Bom spravila nekaj semena.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi moj Whippersnapper je izgubil precej okusa, ko so noči krepko zahladile._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Meni je tudi tale rumen, ki se mi je pojavil letos med kupljenim semenom volovsko srce kot edina sadika, še vedno okusen. Zanimivo pa je, da je najmanj zbolel, zori zelo dolgo, se ne mehča in ne gnije, tudi naslednjo sezono bom sadila eno sadiko, čeprav mu ne vem imena. Tole gre danes za kosilo poleg sklede motovilca (smo pač solatožerci).
Od pozno zorečih so mi v plastenjaku ostali le še češnjevci, najbolje se drži Princip Bourghese kar se tiče zdravja in okusa:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Izgleda da so rumeni/oranžni res manj občutljivi na neprave temperaturne pogoje. Tudi pri nas se rumeni bolj držijo kar se okusa tiče, pa tudi zdravja.

Sploh Dad's Sunset se je odlično izkazal na koncu sezone. Zadnjega sem pojedel včeraj, dozorel je še na grmu in bom zelo pogrešal to sorto do prihodnje sezone.

Izgleda pa, da se mi je okus zelo prilagodil "zatečenemu stanju" kar se okusa paradižnikov tiče Very Happy . Te dni ga pojem skoraj več kot poleti in o kupljenem paradižniku niti ne razmišljam Cool ._________________mfranc
platar
Prispevkov: 151
Pridružen: Po Jan 16, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a platar »

Meni se zdijo tisti, ki so vsaj malo barve dobili na rastlini še vedno zelo OK.
Mogoče so sedaj še za oddtenek slajši, verjetno pomaga še vedno visoka temperatura.
Tudi tistim, ki so bili pobrani še zeleni in so dozoreli v kleti pravzaprav nič ne manjka. Še vedno ni primerjave s kupljenimi.
Odgovori