Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2018
Verjetno tudi delno izruvanje pospeši zorenje. Če se ne motim, priporočajo tudi izruvanje celega grma in ga obrnjenega na glavo, obesiti v kak topel prostor ....
To pri meni odpade, tile pelati so visoki med štiri in pet metrov. Pa tudi kaj dosti se jih ne da "aranžirati", plodovi radi odletijo. Pravzaprav jih kaj dosti mučil ne bom, počakam še kaj bo storila naravna toplota, upam vsaj na roza barvo. Pelati so res zelo trpežni, ko so plodovi odtrgani, se prav počasi lepo pordečijo.
Italijani so "izzumili" celo sorto Scatalone (San Marzano tip), ki jo reklamirajo s tem, da plodovi lepo zorijo zloženi v kartonske škatle. Po moje to velja za večino "ta pravih" pelatov z veliko mesa, sušine.
Pri meni sorta Scatolone ni imela prostora za vodoravno vodenje pod streho, ko je prilezla do strehe, se je morala obrniti navzdol.
Sicer pa je danes, v oddaji dobro jutro, en gospod, ljudski vremenoslovec, napovedal še drugo rundo babjega poletja. Po deževju konec tega tedna naprej, potem pa Uršula komandira - se mi zdi .... _________________mfranc
To pri meni odpade, tile pelati so visoki med štiri in pet metrov. Pa tudi kaj dosti se jih ne da "aranžirati", plodovi radi odletijo. Pravzaprav jih kaj dosti mučil ne bom, počakam še kaj bo storila naravna toplota, upam vsaj na roza barvo. Pelati so res zelo trpežni, ko so plodovi odtrgani, se prav počasi lepo pordečijo.
Italijani so "izzumili" celo sorto Scatalone (San Marzano tip), ki jo reklamirajo s tem, da plodovi lepo zorijo zloženi v kartonske škatle. Po moje to velja za večino "ta pravih" pelatov z veliko mesa, sušine.
Pri meni sorta Scatolone ni imela prostora za vodoravno vodenje pod streho, ko je prilezla do strehe, se je morala obrniti navzdol.
Sicer pa je danes, v oddaji dobro jutro, en gospod, ljudski vremenoslovec, napovedal še drugo rundo babjega poletja. Po deževju konec tega tedna naprej, potem pa Uršula komandira - se mi zdi .... _________________mfranc
Meni je tudi tale rumen, ki se mi je pojavil letos med kupljenim semenom volovsko srce kot edina sadika, še vedno okusen. Zanimivo pa je, da je najmanj zbolel, zori zelo dolgo, se ne mehča in ne gnije, tudi naslednjo sezono bom sadila eno sadiko, čeprav mu ne vem imena. Tole gre danes za kosilo poleg sklede motovilca (smo pač solatožerci).
Od pozno zorečih so mi v plastenjaku ostali le še češnjevci, najbolje se drži Princip Bourghese kar se tiče zdravja in okusa:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Od pozno zorečih so mi v plastenjaku ostali le še češnjevci, najbolje se drži Princip Bourghese kar se tiče zdravja in okusa:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Izgleda da so rumeni/oranžni res manj občutljivi na neprave temperaturne pogoje. Tudi pri nas se rumeni bolj držijo kar se okusa tiče, pa tudi zdravja.
Sploh Dad's Sunset se je odlično izkazal na koncu sezone. Zadnjega sem pojedel včeraj, dozorel je še na grmu in bom zelo pogrešal to sorto do prihodnje sezone.
Izgleda pa, da se mi je okus zelo prilagodil "zatečenemu stanju" kar se okusa paradižnikov tiče . Te dni ga pojem skoraj več kot poleti in o kupljenem paradižniku niti ne razmišljam ._________________mfranc
Sploh Dad's Sunset se je odlično izkazal na koncu sezone. Zadnjega sem pojedel včeraj, dozorel je še na grmu in bom zelo pogrešal to sorto do prihodnje sezone.
Izgleda pa, da se mi je okus zelo prilagodil "zatečenemu stanju" kar se okusa paradižnikov tiče . Te dni ga pojem skoraj več kot poleti in o kupljenem paradižniku niti ne razmišljam ._________________mfranc