Anethum graveolens - navadni koper
-
- Site Admin
Anethum graveolens - navadni koper
(Prenos iz arhiva)
-
-
- Kraj: Rimske Toplice
Martinka, to bo najbrž koromač, sladki janež,....skratka Foeniculum vulgare. Varianto z odebeljenimi listnimi nožnicami jemo kot "gomoljnico", finokjo ji rečejo Primorci.
Običajna varianta meni krasi vrt, semena so odbra za "janeževe" upognjence, pa za čaaj, opa,... mladi poganjki pa v frtalji.
Pa lep je, in mnogo žužkov ga obiskuje.
Zraste prek dva metra, če je v dobri prsti, stare rastline se posušijo jeseni, na njih mestu iz korenin poženejo mlade. Rad se zaseje sam. Obbstaja tudi temnolistni razlićek.
Koromač
Običajna varianta meni krasi vrt, semena so odbra za "janeževe" upognjence, pa za čaaj, opa,... mladi poganjki pa v frtalji.
Pa lep je, in mnogo žužkov ga obiskuje.
Zraste prek dva metra, če je v dobri prsti, stare rastline se posušijo jeseni, na njih mestu iz korenin poženejo mlade. Rad se zaseje sam. Obbstaja tudi temnolistni razlićek.
Koromač
-
-
Re: Anethum graveolens - navadni koper
Vsako leto imam na vrtu koperc, predvsem za vložene kumare. Gledam razne recepte na yt in vsi imajo rastline košate, veliko zelenja. Pri meni je ponavadi eno steblo s cvetnim koškom/semeni, pa zelo kratkimi in in redkimi listnimi vejicami. Letos sem poskusno nekaterim odstranila cvet, upajoč na več zelenja, pa ni neke razlike. Kako do košatega kopra?
-
- Kraj: Rimske Toplice
Re: Anethum graveolens - navadni koper
Meni se koperc (Anethum graveolens) nikoli ni zdel košata rastlina. Rahlo razvejan že, a ne zelo. Da ga nisi zamenjala s koromačem, Foeniculum vulgare, ki je mogočna rastlina, tudi do 2 m? Prvi kmalu propade, drugi je vsaj dvoletnica, njegobi tudi 2 prsta debeli poganjki klubujejo, posušeni, tudi zimi. Spomladi požene na novo. Diši zelo podobno janežu, koprc ima bolj oster vonj.