Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Včeraj sem nastavila moje papričice. V principu sem sledila receptu za kisanje paprik iz omenjene knjige, Tako sem paprikam dodala še česen, poper, čili limonin sok lističe zelenega čaja (ta naj bi zagotavljal čvrstost paprik).
Kozarce sem postavila v pekač, v kuhinjsko omaro. Fermentacija naj bi potekala en dva tedna...
_________________naredimo svet lepši
Kozarce sem postavila v pekač, v kuhinjsko omaro. Fermentacija naj bi potekala en dva tedna...
_________________naredimo svet lepši
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pri pokojni Sanjarki Ani sva enkrat poskušali njeno fermentirano zelenjavo. Najbolj se spomnim cvetače, ki je bila hrustljava in prijetno kiselkastega, osvežilnega okusa.
Preskušala je različne variante shranjevanja potem, ko je bilo že fermentirano. Enako dobro se ji je obdržalo v hladilniku in v različnih prostorih hiše, različno toplih in zračenih.
Takrat sem bila tako navdušena, da sem vpisala v moj "to-do-list", ko bodo razmere primerne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Preskušala je različne variante shranjevanja potem, ko je bilo že fermentirano. Enako dobro se ji je obdržalo v hladilniku in v različnih prostorih hiše, različno toplih in zračenih.
Takrat sem bila tako navdušena, da sem vpisala v moj "to-do-list", ko bodo razmere primerne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
No, izgleda, da jaz bolj slabo treniram - na površini mojih kisančkov se je naredila bela mrena. Kot sem se podučila, je to znak, da so se namnožile kvaskovke in prehitele mlečnokislinske bakterije.
Po navodilih sem zdaj mrene s površine odstranila in očistila rob. Vendar (piše) se ta ukrep ponavadi ne obnese in se mrene ponovno pojavijo.
Razmišljam kako bi stvar vseeno uspešno speljala do konca. Zaenkrat sem prekuhala bolj slano vodo s katero mislim nadomestiti odstranjeno tekočino. Razmišljam tudi, da bi v kozarce dodala nekaj zeljnice ali kefirja - naredila bi intervensijski uvoz mlečnokislinskih nakterij, ki bi pomagale ukrotiti kvasovke.
Kaj menite tisti z veliko treninga za sabo? Ali in kaj se da storiti?_________________naredimo svet lepši
Po navodilih sem zdaj mrene s površine odstranila in očistila rob. Vendar (piše) se ta ukrep ponavadi ne obnese in se mrene ponovno pojavijo.
Razmišljam kako bi stvar vseeno uspešno speljala do konca. Zaenkrat sem prekuhala bolj slano vodo s katero mislim nadomestiti odstranjeno tekočino. Razmišljam tudi, da bi v kozarce dodala nekaj zeljnice ali kefirja - naredila bi intervensijski uvoz mlečnokislinskih nakterij, ki bi pomagale ukrotiti kvasovke.
Kaj menite tisti z veliko treninga za sabo? Ali in kaj se da storiti?_________________naredimo svet lepši