Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

Odgovori
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Metuljc, dobiš.

Figula,
ko odpreš ta 1L kozarec, ali ga porabiš takoj, ali lahko čaka v hladilniku. Recimo tako kot kisle kumarice (v kisu)?_________________naredimo svet lepši
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Lahko čaka v hladilniku. Če je fermentacija močna in stabilna, lahko čaka tudi izven hladilnika.
Jaz malo precenim kako se je vsebina obnašala in ga včasih vtaknem v hladilnik, mnogokrat pa ostane zunaj v hladni sobi.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem nastavila moje papričice. V principu sem sledila receptu za kisanje paprik iz omenjene knjige, Tako sem paprikam dodala še česen, poper, čili limonin sok lističe zelenega čaja (ta naj bi zagotavljal čvrstost paprik).
Kozarce sem postavila v pekač, v kuhinjsko omaro. Fermentacija naj bi potekala en dva tedna...

_________________naredimo svet lepši
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Bravo, držim pesti za uspešno brbotanje Smile
Tanin (čreslovine) v zelenem čaju je tisti, ki bo skrbel za čvrstost.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala, figula, za pesti in bodrenje. Če bo uspelo, prinesem ekrat na klepetalnico za probat..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri pokojni Sanjarki Ani sva enkrat poskušali njeno fermentirano zelenjavo. Najbolj se spomnim cvetače, ki je bila hrustljava in prijetno kiselkastega, osvežilnega okusa.
Preskušala je različne variante shranjevanja potem, ko je bilo že fermentirano. Enako dobro se ji je obdržalo v hladilniku in v različnih prostorih hiše, različno toplih in zračenih.
Takrat sem bila tako navdušena, da sem vpisala v moj "to-do-list", ko bodo razmere primerne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

lpmami, razmere so vedno primerne, ne odlašaj Smile
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Figula, ena od postavk je malo večji vrt, ne takle, ki mi daje ravno za sproti Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Za trening je dobra tudi zelenjava iz trgovine... Pa s fermentiranjem tud kakšen strup razgradiš.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, izgleda, da jaz bolj slabo treniram - na površini mojih kisančkov se je naredila bela mrena. Kot sem se podučila, je to znak, da so se namnožile kvaskovke in prehitele mlečnokislinske bakterije.

Po navodilih sem zdaj mrene s površine odstranila in očistila rob. Vendar (piše) se ta ukrep ponavadi ne obnese in se mrene ponovno pojavijo.

Razmišljam kako bi stvar vseeno uspešno speljala do konca. Zaenkrat sem prekuhala bolj slano vodo s katero mislim nadomestiti odstranjeno tekočino. Razmišljam tudi, da bi v kozarce dodala nekaj zeljnice ali kefirja - naredila bi intervensijski uvoz mlečnokislinskih nakterij, ki bi pomagale ukrotiti kvasovke.

Kaj menite tisti z veliko treninga za sabo? Ali in kaj se da storiti?_________________naredimo svet lepši
Odgovori