Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Res je veliko na novo posajenih kakijevih dreves, tudi pri nas, žal tudi kakijev chocolatino.
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Chocolatino pač trgovci zelo radi promovirajo in ponujajo kot zelo odporno sorto ...

Mimogrede, kakšen sploh je ?
Jaz ga še nisem imel priložnosti poskusiti.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Nič posebnega. No, baje - ne v naših in ne v tujih objavah.
misoo83
Prispevkov: 174
Pridružen: Po Nov 25, 2013 1:00 am

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Evo jedan video o tome kako se jede kaki.

https://www.youtube.com/watch?v=K-UaA9FWpY8
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17347
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ah, in jaz jih jem kar s kožo vred Embarassed Wink Laughing . Tudi kožica pridoda k značilnemu okusu, meni je všeč. Pri trdoužitnih pa še posebej.

Primorci, ki imate tradicijo v pridelovanju in uživanju kakijev, kako jih jeste vi?
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

mesec november in še malo decembra je zame v znaku kakija. v zgodnjih spominih iz otroštva, a tega je že ogromno let, je tudi ta, ko me mama hrani direktno iz plodu mehkega kakija po žlički a ne tako dramatično kot misso83. pa ne samo zaradi tega, ker sem še otroček ampak zato, da si ne umažem oblačila. namreč flek se ni dalo odstraniti s pranjem. mehki kaki je bil zame prečudovit sadež. imela sem ga neskončno rada in sem vsakodnevno leta in leta pojedla vsaj dva sadeža dnevno. namreč še ne popolnoma zrele, je teta po vlaku ali avtobusu pošiljala zabojčke in zabojčke tega čudovitega zdrizastega sadja ne glede kje smo takrat bivali. medili so na omarah in vsakodnevno otipavali. čudovito in okusno.

kasneje sem postala pravi mojster izsisavanja kakija. ko izpulim peteljko naslonim usta na majhno odprtino in ...v nekaj sekundah je gotovo. to počnem nad lijakom saj je tudi voda blizu. trde nove sorte kakijev jem z lupino kot jabolko. zelo okusni so tudi sušeni kakiji. lpvoda

PS: Muha izzvala si me_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ana
Prispevkov: 514
Pridružen: Po Sep 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ana »

Jaz jih tudi jem z lupino. Imam pa namen en kaki posadit v bližini vrta tu v
Ljubljani. Katero sorto priporočate.
Ampak ne vanilijo

Hvala za odgovor. Ana
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Chocolatino tudi ne ... Wink.

Najlaže dobiš kaki tipo, se tudi tu na celini dobro obnese.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ste kaki že obrezovali ali kdaj ga boste?
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri mojem kakiju se brsti že napenjajo. Zgodaj ...
Odgovori