Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mikroorganizmi so pridkani... Na površini je že nastal klobu(če)k.

_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni je zdaj minil približno en mesec od začetka kisanja ( aerobna faza ).
Klobuka še ni, le rahla bela mrena na vrhu. Pa na dnu se nabira nekakšna usedlina.



Sem malo poskusil. Kislo je, vendar ne ravno močno. Pa zdi se mi, da ima malenkost nekakšnega kvasnega prioukusa.

Ja, pa hvala brbr za kozarec ! Wink

.
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, izgleda čisto v redu. Usedlina na tleh je normalen pojav. Odstranil jo boš pri pretoku. Moj kis izgleda tudi približno tako. Ko bom imela čas,prilepim kakšno sliko... Zdaj pa grem peč potice. Very Happy_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Čez koliko časa približno pa naj bi bil tale proces končan in izdelek uporaben ?
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Izpolnjujem obljubo od lanskega leta Embarassed . Takole izgleda moj kis danes:



Če se ne bo klobuk prej potopil, bom kis prvič pretočila in prezračila konec februarja. Potem pa na vsake 2-3 mesece. kis naj bi takole zorel eno leto. Torej, v mojem primeru, do konca novembra. Potem ga bom pretočila v steklenice do vrha in zaprla. To bo mlad kis, ki pa bo še zorel.
Kdaj je kis primeren za uporabo, je (po moje) odvisno od tega, kako hitro ga potrebuješ. jaz trenutno uporabljam kis, ki je bil nastavlejn 2016, končni pretok 2017. Od takrat je shranjen v stekelnicah. Pri enem prodajalcu domačega kisa so zapisali, da pri njih prodajajo 3leta star kis...

Moja opažanja so, da kis s starostjo bistri in pojav mren je vedno manjši. Ne vem pa ali je kis lahko tudi prestar in kako se to pozna. Kaj pravite poznavalci?_________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Prispevkov: 5237
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni še vedno ni nobenega klobuka.
Res pa je tudi, da delam prvič in nisem imel starega za dodat notri.

Opazil sem tudi, da se je volumen za nekaj milimetrov zmanjšal zaradi hlapenja.
Če bo šlo tako naprej, bo jeseni le še polovica ...
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

A se ni količina zmanjšala zato, ker vsak dan malo poskusiš, če je že dovolj kisel Laughing ?

Če je težava z nastajanjem klobuka, bi mogoče lahko probal dodati kakšen deci starega kisa. Če imaš s tem težave, ti ga jaz prinesem malo, na februarsko klepetalnico._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9410
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

bbr, ena klepetalnica bo še v januarju, 22. 1.
brbr
Prispevkov: 8015
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, mogoče pa takrat..._________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Pri nas na kmetih že od nekdaj velja modrost, da mikroorganizmi rabijo za svojo rast sledeče elemente: C, H, O, P, K, N, S, Ca, Fe, Mg. Umni proizvajalec kisa, ki se mu ne dela klobuk, se mora vprašati, če uboge "živalce" res dobijo vse našteto, da se razvijejo v klobučno obliko ali pak proizvedejo samo motno kloako.
Odgovori