Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zimsko sejanje - Winter sowing

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Hmmm, ko bi le bilo tako enostavno Wink tudi pri rastlinah je menda vpliv sorodstva velik Very Happy nekatere se imajo rade in druge se ne marajo
(možno, da je iz tega nastala teorija "dobrih in slabih" sosedov)
https://www.youtube.com/watch?v=CrrSAc-vjG4
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

zuf je napisal/a:

Je pa ta metoda odlična za blazinice solat. Tako lepe solate še nisem nikoli imel. Blazinico sem razrezal tako kot biskvit in v gručah presadil na vrt nekje 20cm narazen in mesec kasneje je bilo solate tolko kot solate. Very Happy

Lahko to malo bolj natančno opišeš? Ne razumem najbolje Embarassed

Ps:

Midva sva pa blizu doma. Samo čez hrib. Če ni še kakšne Trebuše okrog Idrije Very Happy
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Vse je enkrat prvič. Tokrat eksperimentiram (oz. bom 12. februarja) s paradižniki. Je pa tako, da v mestu tudi južna stran ni vedno obsijana s Soncem (okoliške hiše mečejo senco ipd.). Je v tem primeru bolje spreminjati lokacijo in za vsako ceno loviti sončne žarke ali kar pustiti lončke na eni lokaciji?_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Žlehtnoba: zanima me, kako ti bo uspelo. Ljubljanska mega ni prijateljica paradižnikov v zimskem sejanju.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

goIdhorn je napisal/a:
zuf je napisal/a:

Je pa ta metoda odlična za blazinice solat. Tako lepe solate še nisem nikoli imel. Blazinico sem razrezal tako kot biskvit in v gručah presadil na vrt nekje 20cm narazen in mesec kasneje je bilo solate tolko kot solate. Very Happy

Lahko to malo bolj natančno opišeš? Ne razumem najbolje Embarassed

V zimskem sejanju poseješ solato npr. v gajbico, počakaš, da gosto vzklije, se malo razraste in gruda postane kompaktna, razrežeš na kvadratke, ki jih posadiš na vrt.

Potem pa počasi redčiš solate v "kvadratkih" za sprotno uporabo. Na koncu pustiš eno samo, ki se lepo razrase in razkošati.
Žlehtnoba

Hvala za tale praktičen nasvet - danes so šle v kalitev tri vrste solate, pa da vidim, kako uspešen bom Smile

Za paradižnik bom pa tudi poročal. Ja, ljubljanska megla - paradižnikovih sadikic grob... Se nadejam čimbolj uspešnega eksperimenta Rolling Eyes

Bi pomagalo, če dam vse skupaj v zaprt šotorček/toplo gredo na vrtu? Tako zadeva ne bi bila prosto na zraku._________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba

Uf, solata je "podivjala". Domača (stara semena izpred dveh+ let) sicer malo bolj sramežljivo, sveže kupljena je pa naredila že celo livado v gajbici hehehh

Na paradižnike še čakam (oziroma oni na bolj prijazne temperature ponoči, da se začne akcija)._________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba

Dve izmed treh solat sta mi lepo kalili (neka domača xy in batavia blanca), vse je že na vrtu. Je pa mal hecno, ne; ta "razrez blazinic" namreč. Vse lepo in prav, ampak flanci so precej skupaj, koreninice še bolj švohotne, jaz pa, ki imam roke, ki ne bi bile ravno primerne za urarja, sem skušal biti čimbolj "nežen" Rolling Eyes
No, bomo videli (batavia si je sicer že precej opomogla, že lepo raste, domačo sem pa šele včeraj flancal).

Paradižniki pa... Ene sadikce so že prav lepe za pikirat, ene sorte pa sploh (še) niso kalile. Če ne drugače, bom za drugič vsaj vedel, katerim sortam paše morostarska duša, hahah_________________go with your instinct to live as you want
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Žlehtnoba je napisal/a:

Paradižniki pa... Ene sadikce so že prav lepe za pikirat, ene sorte pa sploh (še) niso kalile. Če ne drugače, bom za drugič vsaj vedel, katerim sortam paše morostarska duša, hahah

Vedi, da ni vse v sortah ampak so razlike tudi v starosti in kvaliteti (in pripravi) semen. Meni tako na primer lepo kali neko (ne moje) seme iz 2011, neko drugo precej mlajše pa slabo.
Žlehtnoba

Vem, vem, sem se samo hecal s tistim... Je pa vseeno zanimivo - indeterminante sorte so večinoma vse prikukale na plano, determinantna nobena._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori