Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Solanum quitoense

kate

Odgovor Napisal/-a kate »

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, oborožena roža Very Happy . Naj ti porata.

Sam pa že malo obupujem in jo zadnje čase krepko "ignoriram".
V bistvu mi je leto začela kar v redu, na terasi je odgnala nove, lepe liste, vse dokler ni na terasi šla temperatura preko 30 °C. Potem so novi listi začeli odpadati. Malo zgodaj, v aprilu je šla ven, na isto mesto kot lani. Lokacija pa ima letos grdo napako. Je sicer na severni strani, bolj točno na severo vzhodni in zjutraj dobi kar precej direktnega sonca. Lani ji je senco delal velik sosedov grm, mislim da Aukuba. Letos je pomrznila, izgleda da 100%._________________mfranc
kate

Aaaa, moja gre počasi v hribe... ☺
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Moja je posajena na vrtu, sence kar jo daje drevje, sicer sonce, zalivana bo tako kot vse ostalo, isto velja za temperaturo, ki bo šla verjetno nekajkrat preko 30, če je napovedim za verjet.
Pa bomo videli, a kaj bo, al kaj bo ne....
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
mfranc

Že obirate?

Meni je zgodaj poleti naredila tri plodiče, ki pa so odpadli. Zanimivo, trmasta rastlina, ne more naprej, nazaj pa noče Wink . V bistvu je celo sezono po velikosti slična lanski sezoni; starejše, odrastle liste promptno izgublja in nastavlja nove liste ...

Če preživi še zimo, ji drugo leto pripravim senčenje na isti lokaciji. Boljše lokacije nimam, in če res ne prenese temperatur višjih od 30°C, bo zopet kriza.
Upam pa, da je imela čas da se malo aklimatizira in da ga je izkoristila Wink ._________________mfranc
BorutL

Plodovi v velikosti oreha, a bo, ali ne, pa bo pokazala jesen.
Če bo kolikor toliko, morda.
borutl
mfranc

Morda pa bo kaj.

Meni je preko jeseni/zime močno rastla in noro cvetela.
Ampak vse je odletelo; krivec????

1. neoplojenost
2. hudi temperaturni skoki, od 15 °C do preko trideset
3. ..... da premislim da premislim da premislim_________________mfranc
BorutL

No, kar se oprašenosti / oplojenosti tiče, moram reči, da sem nekoliko razočaran. Od 6 - 7 cvetov (na etažo) je plodičev od 0 do 3, nikjer jih ni več. Pa še tu bo kak verjetno proč padel...
borutl
kate

Pri meni je bilo prav tako.
Zaenkrat še živi in imam malo več optimizma za to sezono. Razz
BorutL

No, jaz sem velebodečo rastlino pustil zunaj, kjer je storila konec, se ve. Plodiči so ostali na velikosti češnjevca, zeleni.
Koreninska gruda je bila močna, vendar razvejana precej površinsko, podobno kot pri drevesih.
Letos gre v ustrezen velelonec, saj jesensko presajanje te bodečke ni šlo skozi. 3x sem se res grdo grdo zbodel in presajanje opustil.
Zadnji poskus. Shocked
borutl
Odgovori