Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krofi
No, kako kaže z letošnjo kolekcijo krofov? Pri meni potekajo intenzivne priprave. Po ogledu, zdaj že razvpitega videa o peki krofov gospe Rosane, sem se odločila, da jih poskusim narediti (predvsem vzhajati) po njeno. No, ali pa po Cinjino, saj je razlika le v dolžini vzhajanja. Bom videla, kako hitro bodo vzhajali.
Vem, vem, da se vsako leto sama sebi zaobljubim, da ne bom eksperimentirala, a očitno to pri meni ne gre. Kako se bo tokrat izteklo, povem malo kasneje...
Vsem, ki cvrete, želim lepe kranclje in veliko notranje dobrote _________________naredimo svet lepši
Vem, vem, da se vsako leto sama sebi zaobljubim, da ne bom eksperimentirala, a očitno to pri meni ne gre. Kako se bo tokrat izteklo, povem malo kasneje...
Vsem, ki cvrete, želim lepe kranclje in veliko notranje dobrote _________________naredimo svet lepši
- lpmami
- Prispevkov: 8383
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Zame je bolje, da krofov sploh ne cvrem, niso ravno dietna hrana za diabetike. Tudi naše maškare se niso nič najavile, pa sem sklenila, da letos jih pa ne bom cvrla. Ampak me je premamilo in sem sinoči zvlekla ven skledo, v kateri mesim kvašeno testo. Hočem pripraviti še ostale sestavine - nimam niti kvasa niti olja za cvrenje. Ob nedeljah pač ne hodim v trgovino, tako danes s krofi ne bo nič. Je bolj prav tako _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
No, letos sem s krofi že skoraj popolnoma zadovoljna: krancelj je, notranja dobrota tudi, zdaj jim manjka le še lep enakomeren stas in gladka koža... To bom probala doseči pri naslednji peki tako, da bom namesto kuglic krofe izkrožila. Pri tem me zanima, če ima kdo izkušnje, kako debelo mora biti testo. Ene dva prsta?
_________________naredimo svet lepši
_________________naredimo svet lepši
- lpmami
- Prispevkov: 8383
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Jaz sem jih doslej cvrla vsako leto. Testo sem razvaljala za dober prst na debelo (po kuharici sestre Vendeline). Vedno sem jih iz testa izrezovala s kozarcem. Vseeno je bila povrhnjica včasih podobna koži razbrazdanega krompirja Še vedno drži, da je pomembna notranja lepota (=dobrota), ane?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr: zelo lepi so!
Male nepravilnosti na spodnji strani se ne vidijo, zgoraj jih pa sladkor pokrije. Malo "rustikalnega" navdiha pa mora bit, da se vidi, da niso industrijski, no!
Tudi moji niso nikoli čisto gladki, pa se s tem ne obremenjujem. Pomembno mi je, da niso napiti maščob. Občasno zmerim porabo olja. Za krofe iz 75 dag moke je šlo slab deciliter olja, toliko ga je manjkalo do vrha, ko sem ga prelila nazaj v steklenico. In če računam, da sem zavrgla par plasti z oljem prepojenega papirja, na katerem so se odcejali, računam, da ga je v skorji ostalo bore malo.
Male nepravilnosti na spodnji strani se ne vidijo, zgoraj jih pa sladkor pokrije. Malo "rustikalnega" navdiha pa mora bit, da se vidi, da niso industrijski, no!
Tudi moji niso nikoli čisto gladki, pa se s tem ne obremenjujem. Pomembno mi je, da niso napiti maščob. Občasno zmerim porabo olja. Za krofe iz 75 dag moke je šlo slab deciliter olja, toliko ga je manjkalo do vrha, ko sem ga prelila nazaj v steklenico. In če računam, da sem zavrgla par plasti z oljem prepojenega papirja, na katerem so se odcejali, računam, da ga je v skorji ostalo bore malo.
Muha, tudi tebi, hvala. Ja, nad mojo letošnjo kolekcijo se res ne smem preveč zmrdovati. Ampak enkrat bi rada prišla zadevi do dna in scvrla krofe lepe kot v slaščičarni in dobre kot doma.
Naslednja, končna stopnja (gospod brbr pravi, da bo to krofovska fakulteta), mojega urjenja v pripravi krofov pa bo izdelava iz dveh plasti in marmelado v sredini. Tako, kot so krofe delali po starem, ko jih še niso injektirali.
Moje prve krofe sem naredila na ta način in so bili pojedeni zgolj iz čistega usmiljenja do kuharice....
Kar pa se tiče maščobe: z njo nimam več težav odkar imamo za cvrtje krofov cvrtnik, ki ima označeno temperaturo za cvrtje krofov. Prej, ko sem poskušala pravšnjo temperaturo določati s kuhalico ali koščki testa, so bili krofi ali preveč zapečeni ali pa preveč mastni._________________naredimo svet lepši
Naslednja, končna stopnja (gospod brbr pravi, da bo to krofovska fakulteta), mojega urjenja v pripravi krofov pa bo izdelava iz dveh plasti in marmelado v sredini. Tako, kot so krofe delali po starem, ko jih še niso injektirali.
Moje prve krofe sem naredila na ta način in so bili pojedeni zgolj iz čistega usmiljenja do kuharice....
Kar pa se tiče maščobe: z njo nimam več težav odkar imamo za cvrtje krofov cvrtnik, ki ima označeno temperaturo za cvrtje krofov. Prej, ko sem poskušala pravšnjo temperaturo določati s kuhalico ali koščki testa, so bili krofi ali preveč zapečeni ali pa preveč mastni._________________naredimo svet lepši