Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krofi

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dodajanje marmelade pred cvrenjem ima svoje zahteve. Marmelada mora biti termo stabilna, drugače prerada kje najde pot ven na prosto. Krofe je med vzhanjem dobro enkrat obrniti in potem cvreti kako minuto dlje, kot prazne. To o času velja le v primeru, če jih, kot jaz, na vsaki strani cvrete le 2 minuti. Če jih že tako dlje, časa ni potrebno podaljševati. Jaz se vsake toliko časa poigram in vnaprej napolnim tudi kroglice (kot bi delala buhtlje). Včasih uspe bolje, drugič slabše, odvisno od lepljivosti testa. Če se slabo sprijemlje je Rolling Eyes Rolling Eyes Crying or Very sad Twisted Evil .
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Lep pozdrav

Brbr, krasni so, uuuu

Lepo bodimo, Mil
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, torej mora biti marmelada zelooo trda?
Mil, hvala Very Happy_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, Brbr, pognetem in spet naredim krofe. So pa po navadi malo manj lepi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: kar precej, ja.
lpmami: jaz sem tiste končke, ko sem krofe še rezala z obročkom, posebej ocvrla kot neke flancate. Super so bili za takoj pojest, da se je laže počakalo na krofe.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Oblikovanje na roko mi ne gre, dobim krompirjaste stvore. Zato še vedno delam po starem, izrežem (pribl 2 prsta debele), ko malo vzhajajo, jih previdno obrnem in še pustim vzhajati. To delam na krušni peči, rahlo zakurjeni, sicer me prehitijo. Cvrem jih 2 do 3 min. na vsaki strani. Prelagam na papirnate serviete (te večkrat zamenjam,), potem na drugi pladenj na papir, tu dobijo marmelado. Brizgam od zgoraj, ker mi potem ogreta marmelada ne izteka, luknjico pa zakrijem s sladkornim posipom. Če pazim pri obračanju med vzhajanjem in potem polaganju v olje, so lepi gladki.
Iz obrezkov še enkrat zamesim kepo, pustim vzhajati in ponovno izrezujem, tokrat bolj varčno, da nič ne ostane, le kateremu manjka kaj pri okroglini. So pa ravno tako lepi in dobri.
Še to: testa ne stepam ampak samo mesim z roko. Ko vzhaja, ga še enkrat premesim in ponovno vzhaja (drugič je hitreje) in so lepi rahli.
Imam pa en zelo star recept, enkrat ga je lokalni časopisni kuhar objavil po vseh ostalih, češ to pa je recept od moje mame. Meni je pisan na kožo, krofi so lepi in dobri, kar se pri nekaterih receptih izključuje. Če koga zanima, ga lahko napišem, ampak zdaj je tako že fašenk skoraj pri koncu, pa tudi mojstrice ste vse po vrsti....lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mene zanima recept, Stara postaja in bom vesela, če ga boš napisala. Če ne za letos, bo pa prav prišel za naslednje leto.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Stara postaja, prosim, prosim, za recept.

Lpmami, muha
, hvala._________________naredimo svet lepši
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Plamenka, z veseljem!
Recept za krofe (Dušan Bombek, Tednik 22.2.1990_recept njegove mame, kot je zapisal)

1 kg moke
7 dag kvasa
8 rumenjakov
1/2 dcl ruma
1 vanili sladkor
10 dag sladkorja
12 dag margarine
1 pomaranča (sok)
4 dcl mleka
sol
marelična marmelada
sladkor za posipanje

Priprava:
pogrejemo 1 dl mleka, vanj razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, premešamo in posipamo s ščepcem moke, pustimo na toplem, da naraste-

Rumenjake, sladkor, vanili sladkor, rum, sok pomaranče , sol dobro premešamo.
Pogrejemo preostanek mleka in v njem raztopimo margarino in vse skupaj primešamo k masi iz rumenjakov.
K moki dodamo pripravljeni kvasec, naribano lupino limone in maso iz rum. in marg. Z rokami zamesimo voljno testo. Ko enkrat vzhaja, ga še enkrat premesimo.
Naprej pa vsak po svoje. Kot sem opisala, jaz razvaljam in izrezujem z modelčkom ali pa primerno skodelico ali kozarcem._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
katarinav

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Mene pa zanima, kako jih spuščate v olje? Včeraj sem jih pekla drugič v življenju in ugotovila, da če jih res previdno ne spustim v olje in na vrh kapne malo olja, ne vzhajajo v ponvi, ko so pokriti in so zbiti. Ob previdnosti, da so bili krofi na vrhu suhi, pa so nastradali moji prsti, ki sem si jih pridno večkrat opekla v olju. Da ne omenjam, da če res nisem bila zelo previdna, so se v vzhajanem testu poznali odtisi prstov Rolling Eyes
Odgovori