Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krofi
-
Stara postaja, hvala. Saj sestavine so bolj ali manj v vseh receptih enake. Jaz dam namesto margarine olje in samo limonino lupino, nič pomarančnega soka. Mora pa biti tole s pomačančnim sokom zelo dobro. Vidim, da je zaradi soka manj mleka (po navadi je cca 1/2L mleka).
Tole z mesenjem testa na roke se mi zdi pa čista eksotika.Mislim, da je dobro umeseno testo eden od ključnih pogojev za uspeh. Jaz ga mesim tako, da v pripravljene tekoče sestavine, katerim sem dodala vzhajan kvas, postopoma stresam moko. Ko je vsa moka dodana, pa mesim še cca 20min. Na roke mi (verjetno) ne bi uspelo.
Katarinav, iz mojih izkušenj povem, da krofi, ki jih pri vstavljanju zalije olje, niso tako lepi. Pri meni so bolj zgrbančeni in ne tako visoki. Mislim, da kar prav opažaš. Ne more pa to biti glavni razlog za zbite krofe. Jaz si pri polaganju krofov v olje pomagam s penovko; krof prekucnem na penovko in ga potem položim v olje._________________naredimo svet lepši
Tole z mesenjem testa na roke se mi zdi pa čista eksotika.Mislim, da je dobro umeseno testo eden od ključnih pogojev za uspeh. Jaz ga mesim tako, da v pripravljene tekoče sestavine, katerim sem dodala vzhajan kvas, postopoma stresam moko. Ko je vsa moka dodana, pa mesim še cca 20min. Na roke mi (verjetno) ne bi uspelo.
Katarinav, iz mojih izkušenj povem, da krofi, ki jih pri vstavljanju zalije olje, niso tako lepi. Pri meni so bolj zgrbančeni in ne tako visoki. Mislim, da kar prav opažaš. Ne more pa to biti glavni razlog za zbite krofe. Jaz si pri polaganju krofov v olje pomagam s penovko; krof prekucnem na penovko in ga potem položim v olje._________________naredimo svet lepši
Nič ni bilo z mojim sklepom, da letos ne bom cvrla. Danes pridejo k meni maškare, pa sem sinoči cvrla miške. O estetskih dosežkih ne bi ...
Pet fantkov, pet maškarc, to bo veselo!
Malo bom zamudila na klepet._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pet fantkov, pet maškarc, to bo veselo!
Malo bom zamudila na klepet._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Spet ste bile pridne (kot vedno) pri pripravi krofov.
Ker mislim, da omenjate gospo Rosano Jug Povhe, ki jo letos imenujejo, kar "kraljica krofov", vam tule prilagam iz YouTube njen video
Sestavine
– po 0,5 kg mehke in ostre moke
– 10 g soli, 120 g olja
– po 100 g kvasa in sladkorja (in 3 žličke za kvasec)
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 9 rumenjakov
– 2 kaplji vaniljeve arome
– 2 žlici ruma, 4,5 dl mleka
Priprava
1. V skledo kuhinjskega robota stresemo obe moki, dodamo sol in zmešamo.
2. V skledico nadrobimo kvas, dodamo tri žličke sladkorja in dolijemo okoli 0,5 dl mlačnega mleka.
Pozor: zares ne sme biti pretoplo.
3. Zmešamo in prelijemo v luknjo, ki smo jo naredili v moki.
Posujemo z nekaj moke z roba posode.
4. Pripravimo jajčno zmes: sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake stepemo z mešalnikom.
Dodamo 2 kapljici vaniljeve arome, olje in spet dobro premešamo.
Dolijemo mleko, približno 4 dl, in zadnjič premešamo z mešalnikom.
5. Ko je kvasec vzhajal, k jajčni zmesi primešamo dve žlici ruma, vse zlijemo k moki in kvascu in prepustimo v mešanje kuhinjskemu robotu za 15 minut.
6. Preverimo temperaturo prostora: 23 °C je najbolj primerna.
Na kuhinjski pult položimo odejo, da bodo krofi na toplem, čez čist prt, polovico ga posujemo z moko.
7. Pregneteno testo preložimo na desko in začnemo oblikovati krofke: režemo kose, ki naj bodo težki okrog 70 gr – preverimo s tehtnico.
8. Kroglice naj bodo čim bolj gladke, brez vdolbin in gub.
Odlagamo jih na pomokan prt. Ko končamo, vse pokrijemo z drugo polovico prta in pustimo vzhajati tri četrt do uro.
9. Potem segrejemo maščobo. Olja mora biti posodi 2 cm.
10. Ko kroglice narastejo na dvakratno velikost, začnemo cvreti, pred tem preverimo olje s kuhalnico: ko jo pomočimo v olje, morajo nastajati drobni mehurčki.
Stopinje, če bomo merili: 160 do 170 °C .
11. Krofe polagamo v olje tako, da je spodaj stran, ki je bila med vzhajanjem zgoraj.
Pokrijemo s pokrovko in pustimo cvreti 3–4 minute, nato obrnemo in cvremo enako dolgo še na drugi strani, odkrito.
12. Krofe odlagamo na vpojno brisačko; ko cvremo drugo serijo, lahko prvo že polnimo z marmelado.
Na koncu posipamo s sladkorjem v prahu.
Upam, da glede avtorstva ne bo nič narobe, ker se je pojavljal video po več časopisih - tole pa je itak iz YouTube, ki je vsem dostopen.
Če pa bi bilo le lahko kaj narobe pa te prosim muha, da izbrišeš !
lp
– 10 g soli, 120 g olja
– po 100 g kvasa in sladkorja (in 3 žličke za kvasec)
– zavitek vaniljevega sladkorja
– 9 rumenjakov
– 2 kaplji vaniljeve arome
– 2 žlici ruma, 4,5 dl mleka
Priprava
1. V skledo kuhinjskega robota stresemo obe moki, dodamo sol in zmešamo.
2. V skledico nadrobimo kvas, dodamo tri žličke sladkorja in dolijemo okoli 0,5 dl mlačnega mleka.
Pozor: zares ne sme biti pretoplo.
3. Zmešamo in prelijemo v luknjo, ki smo jo naredili v moki.
Posujemo z nekaj moke z roba posode.
4. Pripravimo jajčno zmes: sladkor, vaniljev sladkor in rumenjake stepemo z mešalnikom.
Dodamo 2 kapljici vaniljeve arome, olje in spet dobro premešamo.
Dolijemo mleko, približno 4 dl, in zadnjič premešamo z mešalnikom.
5. Ko je kvasec vzhajal, k jajčni zmesi primešamo dve žlici ruma, vse zlijemo k moki in kvascu in prepustimo v mešanje kuhinjskemu robotu za 15 minut.
6. Preverimo temperaturo prostora: 23 °C je najbolj primerna.
Na kuhinjski pult položimo odejo, da bodo krofi na toplem, čez čist prt, polovico ga posujemo z moko.
7. Pregneteno testo preložimo na desko in začnemo oblikovati krofke: režemo kose, ki naj bodo težki okrog 70 gr – preverimo s tehtnico.
8. Kroglice naj bodo čim bolj gladke, brez vdolbin in gub.
Odlagamo jih na pomokan prt. Ko končamo, vse pokrijemo z drugo polovico prta in pustimo vzhajati tri četrt do uro.
9. Potem segrejemo maščobo. Olja mora biti posodi 2 cm.
10. Ko kroglice narastejo na dvakratno velikost, začnemo cvreti, pred tem preverimo olje s kuhalnico: ko jo pomočimo v olje, morajo nastajati drobni mehurčki.
Stopinje, če bomo merili: 160 do 170 °C .
11. Krofe polagamo v olje tako, da je spodaj stran, ki je bila med vzhajanjem zgoraj.
Pokrijemo s pokrovko in pustimo cvreti 3–4 minute, nato obrnemo in cvremo enako dolgo še na drugi strani, odkrito.
12. Krofe odlagamo na vpojno brisačko; ko cvremo drugo serijo, lahko prvo že polnimo z marmelado.
Na koncu posipamo s sladkorjem v prahu.
Upam, da glede avtorstva ne bo nič narobe, ker se je pojavljal video po več časopisih - tole pa je itak iz YouTube, ki je vsem dostopen.
Če pa bi bilo le lahko kaj narobe pa te prosim muha, da izbrišeš !
lp
Ja, letos sem delala po tem receptu, ki se od mojega prejšnjega razlikuje po količini rumenjakov (od mojih 7 na njenih 9), mleka (moj recept 05.L, njen 4.5L, verjetno zaradi več rumenjakov), količini kvasa (po navadi sem dala 2 kocki, zdaj pa 2.5 kocke kvasa) ter količini olja (moj recept 1dcl=100g, njen 1.2dcl=120g). Ja sem testu dodala tudi limonino lupinico in nekaj sladkorja iz mletih kandiranih madarin.
Pri temperaturi prostora nisem bila natančna. Mislim pa, da ni bilo 23st.
Krofe sem po tem receptu cvrla dvakrat in obakrat so zelo lepo uspeli. Tako mislim, da je ta recept in postopek res tisti pravi in ga bom zapisala v moj zvezek, kamor zapisujem recepte, ki jih mislim še naprej uporabljati.
Kar bom še spreminjala, bo verjetno poskusno dodajanje pomarančnega soka (stara postaja) in pa samo oblikovanje krofov mi še ne da miru..._________________naredimo svet lepši
Pri temperaturi prostora nisem bila natančna. Mislim pa, da ni bilo 23st.
Krofe sem po tem receptu cvrla dvakrat in obakrat so zelo lepo uspeli. Tako mislim, da je ta recept in postopek res tisti pravi in ga bom zapisala v moj zvezek, kamor zapisujem recepte, ki jih mislim še naprej uporabljati.
Kar bom še spreminjala, bo verjetno poskusno dodajanje pomarančnega soka (stara postaja) in pa samo oblikovanje krofov mi še ne da miru..._________________naredimo svet lepši
Jaz sem letos preizkusila fuzijo receptov.
Uporabila sem recept je iz babičine kuharske knjige, oblikovala sem jih tako kot Cinija (krofe - kroglice). Pomagal mi je najmlajši. Vzhajala sem jih v pečici in jih po 15 min cvrla. Res so bili krasni. Filali pa smo jih kasneje s šprico.
Slikati jih nisem utegnila, ker jih je prej zmanjkalo.
Uporabila sem recept je iz babičine kuharske knjige, oblikovala sem jih tako kot Cinija (krofe - kroglice). Pomagal mi je najmlajši. Vzhajala sem jih v pečici in jih po 15 min cvrla. Res so bili krasni. Filali pa smo jih kasneje s šprico.
Slikati jih nisem utegnila, ker jih je prej zmanjkalo.