Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tomaccio F1

Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ali še vedno gojite ta paradižnik? Pa kako so se vam obnesli sejani v naslednjih generacijah, ker je to hibrid? Letos se zanimam za paradižnike za sušenje in sem naletela na pohvale Tomaccia. Pri nas se dobi samo sadike, semena se pa tudi v tujini težko dobi, vsaj jaz nisem našla.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Mene ni posebej očaral. Glede sušenja ni bil nič posebej kompetenten Laughing
Žal semen več nimam.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Torej je čisto običajen paradižnik. Flora Express prodaja sejane sadike Tomaccia po 4,25 evra, medtem ko so cepljene drugih sort po 3,95 evra.
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Marija,
ali paradižnik za skrinjo tudi posušiš do konca ali pustiš še malo medastega? Vsako leto ga nekaj posušim, priznam pa, da še nimam "grifa", kdaj je ravno prav posušeno. Na Siciliji to rešijo elegantno, ko cele rastline izruvajo in obesijo na zrak v sušenje. Pri meni za kaj takega žal ni pogojev.

Lep pozdrav
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tudi za v skrinjo ga posušim enako, kot tistega, ki ga hranim v kozarcu - torej mora biti suh toliko, da v kozarcu ne zaplesni. Sem pa lani suhega dala v oljčno olje in v hladilnik, pa se moram kar po prstih tepsti, da ga ne zmažem, tako je dober,a sem žal naredila le en kozarec, zdaj pa delam z njim kot z zdravilom Very Happy_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9602
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

To so prvi plodovi iz sadike iz Juglansovih semen. So sladki z debelejšo kožico in se mi zdijo zelo primerni za sušenje, seveda ko bo toliko paradižnikov, da ne bomo vsakega sproti pojedli.

Odgovori