Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Regratov sirup
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Regratov sirup
(Prenos iz arhiva)
Recept, po katerem ga pripravljam:
- 4 prgišča (okoli 400 cvetov) očiščenih regratovih cvetov in lupine 2 neškropljenih limon damo v 2 litra vrele vode.
- počasi naj vre 15 do 30 minut, pustimo še malo stati, nato precedimo skozi gazo.
- dodamo 1,5 kg sladkorja (v originalnem receptu je bilo 2 kg, a se mi je zdelo absolutno presladko. Bi dala še manj, če bi bila prepričana, da ne bo vplivalo na obstojnost) vremo še pol ure, dodamo sok obeh limon in vremo še 15 minut.
- nalijemo v čiste pogrete steklenice in dobro zapremo (nabolj sigurne se mi zdijo gumijaste kapice).
V hladni kleti (med 16 in 18 stopinj Celzija) zdrži, dokler ga ne porabimo, tudi 3 leta. Po odprtju je steklenico treba hraniti v hladilniku, a tudi tam se lahko pokvari, če ga ne porabimo prej kot v 2 mesecih, zato ga je bolje nalivati v manjše steklenice, odvisno od pričakovane porabe.
Doziranje: 1 jedilna žlica na tešče.
Učinkovanje: pišejo, da med drugim preprečuje tudi obrabo hrustanca, ali pa ga celo obnavlja.
Vir: Naša žena št. 4/97, Erika Fišer Pajk, dipl. biologinja -
- 4 prgišča (okoli 400 cvetov) očiščenih regratovih cvetov in lupine 2 neškropljenih limon damo v 2 litra vrele vode.
- počasi naj vre 15 do 30 minut, pustimo še malo stati, nato precedimo skozi gazo.
- dodamo 1,5 kg sladkorja (v originalnem receptu je bilo 2 kg, a se mi je zdelo absolutno presladko. Bi dala še manj, če bi bila prepričana, da ne bo vplivalo na obstojnost) vremo še pol ure, dodamo sok obeh limon in vremo še 15 minut.
- nalijemo v čiste pogrete steklenice in dobro zapremo (nabolj sigurne se mi zdijo gumijaste kapice).
V hladni kleti (med 16 in 18 stopinj Celzija) zdrži, dokler ga ne porabimo, tudi 3 leta. Po odprtju je steklenico treba hraniti v hladilniku, a tudi tam se lahko pokvari, če ga ne porabimo prej kot v 2 mesecih, zato ga je bolje nalivati v manjše steklenice, odvisno od pričakovane porabe.
Doziranje: 1 jedilna žlica na tešče.
Učinkovanje: pišejo, da med drugim preprečuje tudi obrabo hrustanca, ali pa ga celo obnavlja.
Vir: Naša žena št. 4/97, Erika Fišer Pajk, dipl. biologinja -
Še malo dopolnila:
cvetovi: mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo celo socvetje že povsem odprto, naj bi bili že prestari.
čiščenje cvetov: razumem tako, da jih je treba očistiti le morebitnih ostankov trav in drugega zelenja ter živih bitij, ki se skrivajo v njih. Živa bitja vsaj v večini popadajo ven, če cvetove nekaj časa premetavamo po mizi iz enega kupa na drugega malo stran. Bitjeca imajo namreč navado, da bežijo v zaklon in če sta kupa preblizu, samo zamenjajo lokacijo .
Še to: v takem sirupu ni grenčine niti zaslediti. Jo mogoče nevtralizira daljše kuhanje?Nazadnje urejal/a muha 12 Apr 2016 14:30; skupaj popravljeno 1 krat
cvetovi: mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo celo socvetje že povsem odprto, naj bi bili že prestari.
čiščenje cvetov: razumem tako, da jih je treba očistiti le morebitnih ostankov trav in drugega zelenja ter živih bitij, ki se skrivajo v njih. Živa bitja vsaj v večini popadajo ven, če cvetove nekaj časa premetavamo po mizi iz enega kupa na drugega malo stran. Bitjeca imajo namreč navado, da bežijo v zaklon in če sta kupa preblizu, samo zamenjajo lokacijo .
Še to: v takem sirupu ni grenčine niti zaslediti. Jo mogoče nevtralizira daljše kuhanje?Nazadnje urejal/a muha 12 Apr 2016 14:30; skupaj popravljeno 1 krat
muha je napisal/a: |
mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo vse cvetne lističe razpršene, naj bi bili že prestari. |
Če smem malo popraviti. Regrat ima socvetje, sestavljajo ga samo jezičasti cvetovi (za razliko, recimo, od marjetice, ki ima bele jezičaste in rumene cevaste cvetove), ki se odpirajo od zunaj navzven. Ko so odprti že srednji, so zunanji že v fazi tvorbe semena in ni več cvetnega prahu na njih. Iz tega vidika je torej res, nabiramo socvetja, ki še niso do konca razcvetela (čeprav, če pogledamo povsem odcvetelga od blizu, pa je poln cvetnega prahu, je čisto uporaben), saj imajo največ učinkovi. Predvsem pa nabiramo v suhem in sončnem dnevu, socvetij ne peremo in ne stresamo preveč, da ne odstarnimo preveč cvetnega prahu. nekako enako, kot delamo z bezgovimi kobuli.
Izrazoslovje ustrezno popravljeno.
Uh, a potem sem jaz večino že stresla ven . Pa upam, da nisem, ker se cvetovi zaprejo že preden jih uspem obdelovati naprej in mi na prtu ostanejo samo žužki, nič rumene barve .
Melona: kar naprej si govorim, da moram za nabiranje natakniti rokavici - pa jih nikoli ne .
metuljc je napisal/a: |
sončnem dnevu, socvetij ne peremo in ne stresamo preveč, da ne odstarnimo preveč cvetnega prahu. nekako enako, kot delamo z bezgovimi kobuli. |
Uh, a potem sem jaz večino že stresla ven . Pa upam, da nisem, ker se cvetovi zaprejo že preden jih uspem obdelovati naprej in mi na prtu ostanejo samo žužki, nič rumene barve .
Melona: kar naprej si govorim, da moram za nabiranje natakniti rokavici - pa jih nikoli ne .