Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Regratov sirup

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Regratov sirup

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Recept, po katerem ga pripravljam:


- 4 prgišča (okoli 400 cvetov) očiščenih regratovih cvetov in lupine 2 neškropljenih limon damo v 2 litra vrele vode.
- počasi naj vre 15 do 30 minut, pustimo še malo stati, nato precedimo skozi gazo.
- dodamo 1,5 kg sladkorja (v originalnem receptu je bilo 2 kg, a se mi je zdelo absolutno presladko. Bi dala še manj, če bi bila prepričana, da ne bo vplivalo na obstojnost) vremo še pol ure, dodamo sok obeh limon in vremo še 15 minut.
- nalijemo v čiste pogrete steklenice in dobro zapremo (nabolj sigurne se mi zdijo gumijaste kapice).

V hladni kleti (med 16 in 18 stopinj Celzija) zdrži, dokler ga ne porabimo, tudi 3 leta. Po odprtju je steklenico treba hraniti v hladilniku, a tudi tam se lahko pokvari, če ga ne porabimo prej kot v 2 mesecih, zato ga je bolje nalivati v manjše steklenice, odvisno od pričakovane porabe.

Doziranje: 1 jedilna žlica na tešče.

Učinkovanje: pišejo, da med drugim preprečuje tudi obrabo hrustanca, ali pa ga celo obnavlja.
Vir: Naša žena št. 4/97, Erika Fišer Pajk, dipl. biologinja -
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Hvala muha za izčrpen recept.
Če mi bo le čas dopuščal in bo cvetenje regrata dovolj dolgo, znova poskusim priti do medu. Samo tretjino predpisane vode in bi moglo biti OK (recimo).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še malo dopolnila:

cvetovi: mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo celo socvetje že povsem odprto, naj bi bili že prestari.

čiščenje cvetov: razumem tako, da jih je treba očistiti le morebitnih ostankov trav in drugega zelenja ter živih bitij, ki se skrivajo v njih. Živa bitja vsaj v večini popadajo ven, če cvetove nekaj časa premetavamo po mizi iz enega kupa na drugega malo stran. Bitjeca imajo namreč navado, da bežijo v zaklon in če sta kupa preblizu, samo zamenjajo lokacijo Wink .

Še to: v takem sirupu ni grenčine niti zaslediti. Jo mogoče nevtralizira daljše kuhanje?
Nazadnje urejal/a muha 12 Apr 2016 14:30; skupaj popravljeno 1 krat
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Ja, tudi mene je mama učila, da so takšni cvetovi pravi Smile da imajo še kaj v sebi.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo vse cvetne lističe razpršene, naj bi bili že prestari.


Če smem malo popraviti. Regrat ima socvetje, sestavljajo ga samo jezičasti cvetovi (za razliko, recimo, od marjetice, ki ima bele jezičaste in rumene cevaste cvetove), ki se odpirajo od zunaj navzven. Ko so odprti že srednji, so zunanji že v fazi tvorbe semena in ni več cvetnega prahu na njih. Iz tega vidika je torej res, nabiramo socvetja, ki še niso do konca razcvetela (čeprav, če pogledamo povsem odcvetelga od blizu, pa je poln cvetnega prahu, je čisto uporaben), saj imajo največ učinkovi. Predvsem pa nabiramo v suhem in sončnem dnevu, socvetij ne peremo in ne stresamo preveč, da ne odstarnimo preveč cvetnega prahu. nekako enako, kot delamo z bezgovimi kobuli.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Sirup sem pravkar končala in se hladi v stekleničkah in kozarčkih. Tekočina je pa manj izrazito rumena, kot so zdaj moji nohti Laughing .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Izrazoslovje ustrezno popravljeno.

metuljc je napisal/a:
sončnem dnevu, socvetij ne peremo in ne stresamo preveč, da ne odstarnimo preveč cvetnega prahu. nekako enako, kot delamo z bezgovimi kobuli.


Uh, a potem sem jaz večino že stresla ven Embarassed Crying or Very sad . Pa upam, da nisem, ker se cvetovi zaprejo že preden jih uspem obdelovati naprej in mi na prtu ostanejo samo žužki, nič rumene barve Very Happy .

Melona: kar naprej si govorim, da moram za nabiranje natakniti rokavici - pa jih nikoli ne Rolling Eyes .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Končno obetajo spet vedro in sončno vreme.

Čas za nabiranje regratovih cvetov za sirup. Ta teden bom imela obilo dela z njim.
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Na ta način jaz delam regratovo marmelado, samo da uporabim želirni sladkor.
Odgovori