Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Aloe vera in Aloe arborescens
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
V tej temi na prejšnji strani je Sonceluna opisala svojo izkušnjo: eno samo noč je jeseni pustila na mrazu na terasi A. aborescens, pa jo je pobralo, tudi iz korenin ni pognala. Mislim, da bi A. vera še manj verjetno, glede na to, daje bolj sočna kot ab., ki ima kar čvrsto steblo._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Moja aborescens v loncu se je zadnja leta pošteno razkošatila. Kar klicala je po obrezovanju pa sem si namislila, da bi naredila zdravilni napitek. Nisem je krajšala, ker v receptu za napitek omenjajo starost vsaj 3 leta, vrhovi so pa mlajši. Oskubila sem samo starejše liste. Nisem si predstavljala, koliko listov je treba za 350 gramov. Recept nekaj omenja 3 liste, mojih je bilo raje 30. Tudi zato, ker piše, da se je vsaj en teden pred rezanjem listov za pripravek ne sme zalivati, da ne bi bili preveč vodeni. Posledično so skoraj uveli in lahki.
No, proceduro sem s pomočjo asistentke izpeljala v mraku. Tako, naj bi se delalo, ker svetloba menda hitro uniči zdravilne sestavine (zato je treba kasneje tudi steklenico, v kateri napitek hranimo, z nečim oviti). Porezali sva bodice in konice, vse skupaj z medom in žganjem vrgli v multipraktik in zmiksali. A multipraktik za to ni najbolši. Mora biti blender ali vsaj palični mešalnik. Multipraktik ne seseklja dovolj drobno in potem ves nesesekljani zeleni del priplava na vrh.
Zadeva je čudovito grenka , kljub medu. Alkohol se čuti le v začetku, po enem dnevu v hladilniku alkoholnega priokusa ne zaznavam več ali pa sem se privadila. Če je napitek toliko zdravilen, kot je grenak, potem ga je eno samo zdravje.
No, proceduro sem s pomočjo asistentke izpeljala v mraku. Tako, naj bi se delalo, ker svetloba menda hitro uniči zdravilne sestavine (zato je treba kasneje tudi steklenico, v kateri napitek hranimo, z nečim oviti). Porezali sva bodice in konice, vse skupaj z medom in žganjem vrgli v multipraktik in zmiksali. A multipraktik za to ni najbolši. Mora biti blender ali vsaj palični mešalnik. Multipraktik ne seseklja dovolj drobno in potem ves nesesekljani zeleni del priplava na vrh.
Zadeva je čudovito grenka , kljub medu. Alkohol se čuti le v začetku, po enem dnevu v hladilniku alkoholnega priokusa ne zaznavam več ali pa sem se privadila. Če je napitek toliko zdravilen, kot je grenak, potem ga je eno samo zdravje.