Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2019

Odgovori
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Kak lusten ježek!

Jaz sem danes samo na hitro pogledala na vrt. Cvetijo Orange Pixie, Sugar Drop, Dwarf Pink Opal in Romeo. Eine trije bodo v dnevu, dveh, ostali pa zabusavajo :-)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi pri meni se najde nekaj cvetotič paradižnikov, ostali imajo pa popke.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Ker vreme ni za nikamor prilagam nekaj slik: Najhitrejši je zaenkrat Paul Robeson, takoj za njim pa Black Krim, Budenovka, Goldfisch in Sweetie.Kot se vidi na spodnji sliki prvi plodovi nebodo za na rastavo, ker so cveteli v skoraj zimskih razmerah so razpokani opraskani oz. so "Cat faced" ampak letos bomo zgleda veseli vsakega.

ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Lani sem predolgo pustil semena v vodi preden sem jih dal sušiti, zato sem ostal brez semen meni najljubšega češnjevca Super snow white.

Ali ima morda kdo kakšno sadiko viška ali pa semena za drugo leto.

Lahko menjam za kakšno drugo sadiko.
Med_Ica

Odgovor Napisal/-a Med_Ica »

Če prideš v Ljubljano, ga lahko dobiš. Piši mi na ZS.
julijak

Odgovor Napisal/-a julijak »

Vidim, da debata že na polno poteka. Na našem koncu se borimo proti polžem, ki napadajo (poleg vseh drugih vrtnin) tudi sadike paradižnika. En cel pladenj so mi popasle, še preden je šlo na vrt, na vrtu pa jih dnevno pobiram, preden začnejo grizti še tistih par ostalih sadik, ki sem jih dobila od dobrih ljudi Smile

Razmišljam o lebdečem vrtu, kamor polž ne seže. Res so v vsaki luknji in že obupujem Evil or Very Mad
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

julijak: Za prvo silo pri paradižnikih poskusi okrog stebla napraviti oviro. Iz večjih ravnih plastenk naredi cev, jo vzdoložno prereži (da jo boš spravila okrog sadike) in namesti kot varovalo . Sicer te mrcine kar dobro plezajo, a morda so se polenile in se jim ne bo dalo, če bo v bližini kaj drugega. Proti malim polžkom pri fižolu je delovalo, morda bi tudi pri paradižniku. Posamične rastline je veliko laže obvarovati, kot cele grede.
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Na aprilskem srečanju v Sinji Gorici sem takoj ob prihodu dobila lepo sadiko paradižnika, brez napisa. Mogoče od Irene, pa nisem čisto prepričana.
Prosim lastnico sadike, da mi napiše sorto,

lep pozdrav_________________Lp

Nauta
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Paradajze, že cca m visoke, imam že 18 dni v vrtu, posajene globoko, a v tej vročini vstrajno venejo. Parkrat po malem zalil (saj v globini mora biti premokro) in nič, nato še polne 1,5l plastenke zakopane v tleh in naslednji dan spet isto. Danes, ko sem bil že na tem, da naredim senco, jih dopoldne le dobro namočim in uvelost izgine.
Ni mi jasno, kam je šlo 40 dni dežja. Morda rabi res veliko vode, ker koreninski sistem še ni razvit.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Oldi: nekje v eni od drugih tem nas je metuljc spomnila, da se povrhnjica listov po dolgem oblačnem in temačnem obdobju še ni dovolj utrdila za vroče sončne razmere. Zaradi tega rastlina skozi liste izgublja več vlage, kot jo uspe načrpati s koreninami. Ko bodo dobili "trdo kožo" bodo spet v redu.
Odgovori