Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česnovi cvetni popki - pski
Moji pski pa lepo počasi nastajajo . Nekaj jih gre sproti na solato, nekaj jih bo danes končalo v zelenjavni rižotki, kakšnega pohrustam kar spotoma, glavnino pa bom pobrala v naslednjih dneh in bodo šli najbrž v "Brbr pesto", en del pa v masleno klobaso .
Ja, letos jih imam veliko, posajenih je bilo kar enih 220 strokov in čebulic ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ja, letos jih imam veliko, posajenih je bilo kar enih 220 strokov in čebulic ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Pozdravljeni, sem novo prijavljen na forumu, ga pa spremljam že dalj časa, saj je prava zakladnica znanja in idej. Tako da hvala za vse podane nasvete.
Oglašam se ker sem prišel do problema pri vlaganju pskov. Pripravil sem jih kot je bilo prej omenjeno, torej pske operemo, zmeljemo, posolimo, zmes stlačimo v kozarček, zalijemo z oljčnim oljem in zapremo. Vse lepo in prav, vendar mi je tak pesto čez čas začel kakor vreti, in se enostavno pokvaril. Ali mislite da bi bil lahko problem da sem premalo posušil pske, premalo solil????
Kakeršenkoli nasvet je dobrodošel.
Pa še vprašanje okoli priprave pesta, lahko na isti način shranim tudi drugo zelenjavo npr. peteršilj, drobnjak.... Na kaj je treba biti pozoren?
Hvala za nasvete
Oglašam se ker sem prišel do problema pri vlaganju pskov. Pripravil sem jih kot je bilo prej omenjeno, torej pske operemo, zmeljemo, posolimo, zmes stlačimo v kozarček, zalijemo z oljčnim oljem in zapremo. Vse lepo in prav, vendar mi je tak pesto čez čas začel kakor vreti, in se enostavno pokvaril. Ali mislite da bi bil lahko problem da sem premalo posušil pske, premalo solil????
Kakeršenkoli nasvet je dobrodošel.
Pa še vprašanje okoli priprave pesta, lahko na isti način shranim tudi drugo zelenjavo npr. peteršilj, drobnjak.... Na kaj je treba biti pozoren?
Hvala za nasvete
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Pozdravljen,
Tudi meni se je zmeraj enako zgodilo, po kakšnih dveh tednih ( v hladilniku ! ) je začelo vreti in se kvariti.
Zato sedaj obdržim le en majhen kozarček za sproti, ostalo zamrznem.
Skoraj zagotovo se ta proces začne zaradi preveč vode v pskih. Kako in koliko časa jih sušiti, pa ne bi znal odgovoriti.
Tudi meni se je zmeraj enako zgodilo, po kakšnih dveh tednih ( v hladilniku ! ) je začelo vreti in se kvariti.
Zato sedaj obdržim le en majhen kozarček za sproti, ostalo zamrznem.
Skoraj zagotovo se ta proces začne zaradi preveč vode v pskih. Kako in koliko časa jih sušiti, pa ne bi znal odgovoriti.
Meni so zavreli samo enkrat in še takrat sem vedela zakaj: dala sem premalo olja.
Sedaj že med sekljanjem v multipraktiku sproti dolivam olje, da je zmes vseskozi lepo mazava. To spravim v male kozarčke in še povrh dolijem olja kak milimeter na debelo. Solim tudi, a ne preveč. Če med sekljanjem ne dodajate nič olja, ostane vmes najbrž preveč malih prostorčkov.
In ja: pskov nič ne dodatno ne sušim. Tudi perem jih ne, če so obrani videti čisti.
Podobno vlagam čemaž. En kozarček imam v hladilniku odprt že cel mesec pa se ni nič pokvarilo.
Peteršilja in drobnjaka še nisem shranjevala v olju. Vem pa, da jih nekateri sesekljajo in pomešajo samo s soljo. Jaz peteršilj včasih posušim, drugič zamrznem, drobnjak pa vedno zamrznem. Oboje drobno sesekljano.
Najbrž bi se oboje v olju tudi lepo obneslo, le namen uporabe bi bil drugačen. Najbrž ne za juhe, za namaze pa že. Posebej okusni bi znali biti zmešani z mazavo skuto.
Sedaj že med sekljanjem v multipraktiku sproti dolivam olje, da je zmes vseskozi lepo mazava. To spravim v male kozarčke in še povrh dolijem olja kak milimeter na debelo. Solim tudi, a ne preveč. Če med sekljanjem ne dodajate nič olja, ostane vmes najbrž preveč malih prostorčkov.
In ja: pskov nič ne dodatno ne sušim. Tudi perem jih ne, če so obrani videti čisti.
Podobno vlagam čemaž. En kozarček imam v hladilniku odprt že cel mesec pa se ni nič pokvarilo.
Peteršilja in drobnjaka še nisem shranjevala v olju. Vem pa, da jih nekateri sesekljajo in pomešajo samo s soljo. Jaz peteršilj včasih posušim, drugič zamrznem, drobnjak pa vedno zamrznem. Oboje drobno sesekljano.
Najbrž bi se oboje v olju tudi lepo obneslo, le namen uporabe bi bil drugačen. Najbrž ne za juhe, za namaze pa že. Posebej okusni bi znali biti zmešani z mazavo skuto.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale