Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Breskev, nektarina - Prunus persica

Odgovori
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

juglans je napisal/a:

Vendar bistvo namena te pisarije je drugje. Torej zorenje je v polnem teku in slednje so prav požrešno opazili tudi seršeni. Pred dnevom ali dvema še ne, sedaj pa na polna žrela.
Zaključek hišnega posveta je bil, da jih je bolje obrati in do končne sladkosti shraniti v shrambi.


@juglans
Jaz vsakodnevno pregledujem in obiram breskve. Vse, ki se pod prsti malce podajo (in se brez uporabe večje sile odtrgajo) oberi in so nasledni dan (ali dva) že mehke - počasi si boš pridobil izkušnje.
Jaz oberem tudi vse napadene, ker te še posbej privabljajo ose in sršene.
Če so količine premajhne za predelavo in prevelike za dnevno porabo, jih lahko nekaj dni shranjuješ v hladilniku in ob primerni količini predelaš (kompot, marmelada).
Na ta način je sadje obrano ob optimalni zrelosti._________________lp
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ali lahko prosim shranjujete koščice vinogradniških breskv, prosim!?
Sem zelo zainteresiran za koščice.
Tisti. ki boste, prosim javite mi.
Hvala!!!
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

@metuljc, priznam, da si me našla na točki, ko ti ne znam odgovoriti z gotovostjo. Namreč ravno letošnje leto bo prvo malce obilnejše in si izgleda plodov še nisem povsem zapomnil. Povrhnjica je zelo kosmata in sivo zelena, ko je dozorela ima tudi rdeče lise. Meso pa mislim, da je belo, vendar nisem siguren.

Citiram:
zntraj pa čudovito temno višnjevo rdeča


Tako, da ne vem. Na žalost. Bom pa vedel, ko bodo dozorele, in takrat koščice brez težav pošljem.


@ck, hvala za nasvet. Vidim, da breskve imeti posajene na vrtu ne pomeni kar platojček lepih in sočnih na mizi. Kontrola bolezni na koncu pa še prerivanje s seršeni in osami.
Ste pa me, s temi bahatimi slikami zintrigirali do te mere, da sedaj že planiram prostor kjer bodo rastle še kakšne žlahtnejše. Vendar se moram predhodno še natančneje informirati o zoperstavljanju proti kodravosti.


@zuf, jaz ti prav lahko shranim koščice, vendar pa so te moje zelo drobne. A toliko bolj okusne.
Me je pa ob tvoji prošnji obšla misel, in sicer zakaj nebi forumaši predstavili svoje vinogradniške breskve še v sliki, morda tudi cvetja in same rastline. (če je možnost) Kljub temu, da je Slovenija majhna nismo okarakterizirani po območjih zgolj ljudje z dialekti in lokalnimi obočaji, temveč tudi omenejne vinogradniške breskve. Zelo verjetno je, da se vsaj malenkostno razlikujejo. Tako bi dobili zanimiv "popis" različic tega sadja in možnost pestrosti na vrtovih še v segmentu sadja iz semen.
Ne vem, kaj meniš?

lp.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pameten predlog, juglans. Morda se tudi moja temno rdeča lepotica, sicer res nagnjena k pokanju ob dežju, najde.
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Zuf, pri meni zraven koščic lahko dobiš tudi tisto okoli koščice, seveda ko bo čas. So spet tako polne, da je groza, bodo pa zato verjetno malo drobnejše. Okus pa, saj veste: super vinogradniški Wink_________________Živeti na podeželju je najlepše!
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

juglans, prosim shrani. Hvala! Sicer pa zanimiv predlog. Nasploh se mi zdi, da bi za vinogradniške breskve lahko odprli kar novo temo. Za zdaj lahko pri sebi poslikam 4 letne sadike iz koščice, ena izmed njih ima pinki cvetove, druga pa temno rdeče. Cvetele so obilno, nastavile nekaj plodov, ampak je kasneje odpadlo, upam na drugo leto, ko bodo v petem letu. Tisto z rdečkastimi cvetovi sumim, da bo imela rdeče meso znotraj.

MARIJAV, hvala!!! Kdaj pa so ponavadi zrele?
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Uh, še lep čas ne. Pri nas običajno proti koncu septembra - približno ob trgatvi grozdja._________________Živeti na podeželju je najlepše!
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Takole zgleda plod moje"vinogradniške" breskve (4. leto). Letos je imela kakih 20 plodov (prva rodnost - lani je bila pozeba), velikost največjih plodov je malo večja kot tenis žogica.
Imajo krasno aromo - podobno redhavnu, meso je masleno, z malce manj sladkorja kot redhaven. Lupina je lepo obarvana, podobno kot redhaven, čeprav manj prižasta. lupina je zelo malo dlakava, podobno kot sorta "norman". Zorijo sedaj (redhaven je praktično obran).




Tole je slika sorte veteran (Vipavci ji pravijo kalanka)- slikano danes, enako kot zgornja. Niso še popolnoma zrele čeprav bistveno bolj rdeče ne bodo, zelena barva pa se bo spremenila v rumeno, tako da sledi še kakšna fotka.

_________________lp
sadjarvid
Prispevkov: 206
Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a sadjarvid »

CK po čem identificiraš svoje vinogradniške breskve za vinogradniške.Po mojem poznavanju vinogradniške breskve niso tako rdeče in tudi zorijo pozneje.LP Vido.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

CK, tele dvoje pa res niso videti vinogradniške, Veteran zpori zdaj in pri nas jih prodajajo na plantaži, so celo malo večje, vsaj nekatere, od prejšnjih sort. Okus je daleč od naših vinogradniških, tudi konzistenca mnesa je drugačna.
Odgovori