Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lilium - lilija

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Nekaj letošnjih lilij:

magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Imam le Lojzove lilije letos je bil izreden naval rdečih hroščkov, vsak dan sem jih pobirala, ni čudno,da so skoraj izginile iz naših vrtov.
Letos so že odcvetele, njihov vonj je resnično omamen.

_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

=, ta stara, klasična Alojzijeva lilija - to so pa moje sanje, enkrat, upam, bo spet pri nas na vrtu, kot je pred mnooogimi leti že bila.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Tudi jaz si jo želim, mama jo je imela vsa leta, danes pa je ni več...ne mame ne lilije...oj, oj....

Kje bi dobila kakšno čebulico?

Lepo bodimo, Mil
Uporabniški avatar
Plamenka

Tudi meni je čebulica propadla in jo iščem. Enkrat so jih prodajali v Botaničnem, a tega je že dolgo.
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Lojzova lilija se počasi razmnožuje, jaz sem za jeseni že obljubila čebulico Francki, kaj več ne bo za deliti, če bo bom sporočila._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nekaj let nazaj sem čebulico dobila v forumskih menjavah in s tem izpolnila dolgoletno srčno željo - Robert, hvala.
Lani poleti, ko je odcvetela, sem jo presadila. Pred časom sem na forumu prebrala nasvet gospe Jožice (Trajnice GK), da lilije lahko razmnožujemo tudi z luskami . Za poskus sem odlomila dve najkrepkejši luski, ju potaknila v lonček s potaknjenci kopriv ... in pozabila nanje. Pozno jeseni je nekaj pričelo kukati iz zemlje. Trajalo je, da sem se spomnila, za kaj pravzaprav gre. Zaenkrat je oživela le ena luska. Sumim, da je druga zgnila, ker mi ob sajenju ni padlo na pamet, da bi jih bilo dobro razkužiti. Embarassed

Nasveti sporočajo, da od posamezne čebulice ne smemo odluščiti preveč lusk, da je ne bi oslabili. Razen, ko je naša želja čimveč novih rastlinic. V takem primeru bo matična čebulica pač rabila nekaj več časa, da se okrepi do ponovnega cvetenja. Matično čebulico in vse luske je treba razkužiti. Primerno razkužilo lahko dobimo v specializiranih prodajalnah. Če ga nimamo, za silo služi tudi zdrobljeno lesno oglje.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

V enem Youtube videu sem videl, da je neka gospa ob presanju (nagnitih) orhidej uporabljala kalijev permanganat (raztopino), s katerim je polivala obolele dele in potem pustila nekaj minut, da se je osušilo. Verjetno bi delovalo tudi v takih primerih, pa še dobi se ga marsikje.
Uporabniški avatar
Plamenka

Lilije so končno zacvetele.

greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Lepe so, Plamenka! Na mojo žalost, imajo pri nas doma rok trajanja le nekaj let - dokler jih voluhar ne najde in pomalica. Zaradi tega so super za kje v mestu brez stika z naravnimi površinami. Ali pa v kakih velikih betonskih koritih ...
Odgovori