Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Irisi s čebulico

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

kate: seveda nisi našla, akcija je šele od danes. Pojdi z drsnikom dol do strani z rastlinami.

stara postaja: Wink Laughing Laughing
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Kul!
Pol pa šibam!! Sej ne, da nisem nič rastlin kupila včeraj... Confused
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Izkazalo se je, da gre pri mojih za Iris Hollandica - holandska perunika, ne za mrežaste. Holandske jih imenujejo zato, ker naj bi bile rezultat vzgoje holandskih vrtnarjev, ne pa avtohtone rastline tistih področij.

Za razliko od mrežastih cvetijo šele konec pomladi, začetek poletja, so precej višje in kar je sploh zelo razveseljivo, sem pri enem tujem opisu na internetu našla podatek, da jih srne in kunci ne marajo.Wink Laughing

muha je napisal/a:
Danes sem jih kupila v Hoferju, 60 čebulic mešanih barv za 1,29 €. Imeli so tudi nekaj lilij, dalij in lukov. Mogoče še kaj, a nisem brskala globje po predalu

Nekaj prvih cvetov:

Nazadnje urejal/a muha 14 Jun 2019 13:25; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Iris hollandica

Lani jeseni sem izkopala vseh 5 "otočkov", ker je bilo v vsakem premalo cvetov in ni lepo izpadlo. Letos je že bolje, računam, da se bodo počasi lepo namnožile. Tam, kjer sem domnevno izkopala vse čebulice, še vedno poganja drobižek.

Najbolje so se obdržale modre, bele ni letos nobene:

Nazadnje urejal/a muha 14 Jun 2019 13:20; skupaj popravljeno 1 krat
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Muha, se mi zdi, da so tele holandske (I. hollandica), ker so višje in zdaj cvetijo. I. reticulata so zelo nizke in zelo zgodnje. Te holandske, višje, sem kupil pred leti v več barvah, pa jih je voluhar razredčil. Zdaj se počasi spet razraščajo, a so ostale le rumene.
Sicer pa pri teh tudi iz drobižkov v nekaj letih zrastejo "odrasli", in glede na to, da so trajnice in se jih kar pusti na miru ... Smile . Bi imela kako rumeno?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Za holandske sploh še nisem slišala, a če ti tako praviš, bo že res. Zgodaj spomladi sem pri eni od sovaščank res videla zelo podobne a čisto nizke. Torej so bile tiste mrežaste?

Bo treba popraviti zgoraj v naslovu, saj se tudi uvodni opis ne sklada z mojimi.

Bi, rumeno, bi, lepo bi spadala vmes. Very Happy Ti pa lahko dobiš nekaj čebulic od teh barv, ki jih vidiš na sliki.
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Lep pozdrav,
kdaj se lahko redči in presaja modre irise. Rada bi jih imela na dveh koncih.
Enako vprašanje za perunike.

Perunike lahko tudi nekaj podarim v LJ.

Hvala
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da se avgusta, nekako v drugi polovici začne primeren čas. kaj več bodo pa povedali stručkoti. Embarassed
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Čebulne irise se presaja kot vse čebulnice v času, ko jih odpade listje pa do pozne jeseni,
gomoljne irise (perunike) pa je najbolje presajati v mesecu avgustu, da se do zime ukoreninijo.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Hvala.
Odgovori