Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lubenice - Citrullus

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Aha, zanimivo, zanimivo ... res prvič slišim za tole ! Shocked
No, vsekakor poučno. Hvala. Ja, dve Gift of the Sun sta pri meni tudi že kar veliki, verjetno blizu končne velikosti.
Res hitro rastejo plodovi te sorte. Pa še kakšnih 10-15 ostalih plodov se tudi še debeli. Od velikosti marelice do melone ...
Očitno nekaj bo, verjetno ? Tam do konca avgusta ni vrag, da ne bi naredilo ?!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Prej bodo. Moje prve so lani in predlani dozorele konec julija, letos bodo vseeno najbrž malo kasneje. Do konca avgusta pa bi morala biti zrela večina lubenic.
Uporabniški avatar
Plamenka

Prva Gift of the Sun je zrela! Very Happy Na 1. sliki se vidi rjava vitica. Težka je bila 6,2 kg, kar veliko za to sorto. Letos so kljub delni zaščiti z mrežo ptiči nali pot do rumenih lubenic, ker so zelo opazne. Precej so jih poškodovali.

Andrej Banko

Ptiči so hudiči ! Evil or Very Mad
To bando malih vragov, lopovskih, bi bilo res treba zreducirat in povečat število tistih velikih, pretežno mesojedih ptic ( ujede, sove, čaplje ... ), ki jih naše sadje in zelenjava ne zanima.

Jaz še čakam "vitice".
Malo me jezi, ker je cel kup plodov nekje na velikosti melon, pa se mi zdi, da se zdaj debelenje teh plodov kar ustavilo.
Le tri Gift of the Sun in ena Janosik so nekako zrasle do približno ustreznih velikosti.
Sem morda premalo pognojil gredo ?!
Uporabniški avatar
Plamenka

Najbrž si dovolj pognojil, lahko pa zdaj še kaj dodaš. Glavno, da imaš nekaj velikih in tik pred zrelostjo. Ostale bodo pa potem. Wink
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Andrej Banko je napisal/a:
Ptiči so hudiči ! Evil or Very Mad
To bando malih vragov, lopovskih, bi bilo res treba zreducirat in povečat število tistih velikih, pretežno mesojedih ptic ( ujede, sove, čaplje ... ), ki jih naše sadje in zelenjava ne zanima.

AB, te bo treba v šolo vzet. Exclamation Exclamation Exclamation Nekaj na temo, da sem malo (zanalašč) strokovna negativne povratne zanke in obojih sort ptičev. Cool
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

letos so res hudiči.
če bi se populacija kosov na našem koncu NM zmanjšala za polovico, ne bi bilo prav nič hudega. enako velja za vrabce. cele jate so jih letos._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Plamenka

Res je. Lubenice so napadali tudi lani in predlani, zato smo na začetku, ko so bile še majhne, namestili mrežo, potem pa ni bila več potrebna. Letos pa ne odnehajo in uničujejo tudi večje lubenice. Očitno bi bilo treba namestiti mrežo, ki bi bila dovolj velika za končno velikost nasada lubenic. To pa pomeni ogrodje... Se pravi spet novo delo in investicija. Rolling Eyes
Andrej Banko

Včeraj sem pobral prvi plod Gift of the Sun. Petkilogramski. Bi ocenil, da nima preveč pešk, kar je dobro. Pa še te se mi zdijo manjše in bolj mehke.
Kot slabost pa se mi zdi, da ima plod kar debelo lupino, oziroma del, ki ni rdeče obarvan.
Tudi na Plamenkini fotografiji izgleda podobno. Morda bi bilo bolje, če bi še nekaj dni počakal, kljub temu, da je bila tista vitica za pecljem že suha ?!

.
Uporabniški avatar
Plamenka

Videti je zrela, peške so črne. Predolgo ni dobro čakati. Najbrž imajo ene sorte debelejšo lupino, kot druge.
Odgovori