Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Breskev, nektarina - Prunus persica

Odgovori
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Cvetna monilija (monilija laxa) na breskvah je izredno redka in je jaz v 30 letih odkar sem v tem "hobiju" nisem še videl. Škropiti je treba v cvet. Ko je cvetje (ali redkeje vejice) okuženo je škoda že narejena in lahko samo še preprečujemo nadaljne okužbe.

Vsekakor k manjši verjetnosti okužbe pomaga tudi škropljenje z bakrovimi pripravki, ki ga opravimo že zaradi preprečevanja kodravosti._________________lp
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Danes prve lepo užitne breskve - Early Alexander.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Žačelo se je.

Redhaven je začel zoreti.

_________________lp
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Po slikah pridelka izpred tedna, sledijo še prve slike predelave. Pa še bo treba kuhati.

Na slikah sta slivova in breskova marmelada.

_________________lp
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kakšni lepi pokrovčki!
A ni zoprno tole z marmelado? Najprej jo je treba skuhati, potem pa še pojesti. Wink Laughing Dober tek!
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

muha je napisal/a:
Kakšni lepi pokrovčki!
A ni zoprno tole z marmelado? Najprej jo je treba skuhati, potem pa še pojesti. Wink Laughing Dober tek!

Še dobro, da jo cca 1/2 podarim. Se mi ni treba matrati z mazanjem marmelade na palačinke, na kruh,...Shocked Shocked Very Happy_________________lp
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Zori Roter Ellerstädter ( = Kernechter von Vorgebirge) -- sicer bela, vendar zelo dobra aroma.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Tale Ellerstaedter je super.

Spravil sem koščice in bi to posadil, ker naj bi zadeva zrasla zvesta sorti.

Ali moram paziti, da se koščice ne izsušijo, ali pa jih lahko pač en čas nekam spravim kar tako na zraku in potem pred zimo posadim? Hvala.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz bi jih imela na vlažnem. Recimo v koritu pri rožah, ki jih redno zalivam. Tako sem razmnožila svoje prve iz svežih koščic. Zunaj na prostem se mi ni obneslo, so jih pojedli lačni obiskovalci iz narave. Gre, če imaš na stotine koščic , takrat gotovo kakšna obstane. Če jih imaš pa le za pest, jih je bolje dati v lonec.
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

crtj je napisal/a:
Tale Ellerstaedter je super

Spravil sem koščice in bi to posadil, ker naj bi zadeva zrasla zvesta sorti.

Če si sam oprašil s čopičem in potem zaščitil cvet
Odgovori