Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

muha je napisal/a:
Boštjan je napisal/a:
Torej priporočenega dnevnega odmerka magnezija se ne sme prekoračiti.
.

Meni je farmacevtka v lekarni dejala, da ni noben problem, če vzamem preveliko dozo magnezija, da se višek spere iz telesa.

A tako? Malo sem zmeden glede tega, ker mi je tisto zgodbo o dializi povedala moja mama, da je nekdo v našem kraju si dnevno sladkal vodo s tistimi trgovinskimi šumečimi magnezijevimi tabletami in jih popil več na dan in tako je bila vsa panična, ker jaz jemljem magnezij (podjetje viridian, UK) iz lokalne biotrgovine, kot prehranski dodatek. Rekla mi je, da so mu zdravniki v bolnici rekli, da zaradi preveč magnezija. Sedaj sem pa zmeden. Ali je moja mati narobe slišala, ali se tvoja farmacevtka moti, ali kaj drugega... Če je to res, je potem vzrok njegove dialize bil v nečem drugem. Mogoče v vsej tisti kemiji, ki jo vsebujejo trgovinske šumeče tablete? Ali kaj drugega v njegovi prehrani? Ne vem. Za C vitamin vem, da se spere iz telesa, če ga preveč zaužijemo, za magnezij pa se moram še glede tega podučiti in preveriti.

Se opravičujem, ker sem zašel s teme sliv.

P.S.: sem že našel v katerem grmu tiči zajec in ti odgovoril na zs
Nazadnje urejal/a Boštjan 25 Avg 2019 15:23; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tukaj piše o predoziranju z Mg. Je pa to internetna informacija, ki se jo jemlje z rezervo.

https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/200-magnezij.html

Predoziranje magnezija

Dnevni odmerki magnezija do 350 mg veljajo za neproblematične. Visoki odmerki povzročajo drisko, slabost, izgubo apetita, šibkost mišic, psihične težave, oteženo dihanje, zelo znižan krvni pritisk in nereden srčni utrip. Še posebej so previsoki odmerki magnezija nevarni za ljudi, ki imajo oslabljeno delovanje ledvic.

Če bo debata o sladkorju in zdravi prehrani zanimiva, jo lahko oddelimo, kaj praviš, Muha?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ja seveda, če se pretirava, so težave hitro tu, pa ne samo pri magneziju.

Plamenka: mene niti ne zanima. Odzvala sem se le zato, ker se je moja informacija tepla z navedbami Boštjana. Seveda pa lahko oddeliš, če se bo še kdo oglasil na to temo.

PS. takoj sem šla prebrat navodila na mojih tabletah in res piše, da se priporočenega odmerka ne sme prekoračiti. Torej je meni farmacevka dala vsaj dvoumno, če že ne kar napačno informacijo. Embarassed
Nazadnje urejal/a muha 25 Avg 2019 15:41; skupaj popravljeno 1 krat
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Zgodbic o sladkorju je ogromno. Vsekakor njegovo pretirano uživanje ni priporočjivo že zaradi debelosti.

Vsakemu ki napiše kaj več kot tri vrstice o škodljivosti sladkorja in njegovih steklenih vlaknih, ki naj bi jih delel v žilah, pa tudi ne vem zakaj bi verjel.

Kaj pa sladkor v sadju, jagodiščju, bananah, vinski trti (grozdju), v pesi, korenju, lubanicah, mleku ..... Človek je od nekdaj užival ta živila in preživel.

Poznamo mnogo vrst sladkorjev:

Saharoza - Klasični beli in rjavi sladkor pridobljen iz sladkorne pese ali sladkornega trsa. Saharoza je disaharid, ki je sestavljen iz molekul glukoze in fruktoze.

Laktoza
Mlečni sladkor, ki je naravna sestavina mleka.

Glukoza

Dekstroza
Ta vrsta sladkorja je v grozdju

Fruktoza
Sadni sladkor, ki se nahaja v sadju.

Maltoza

Med
Naravni izdelek, ki v različnih razmerjih vsebuje glukozo, fruktozo, saharozo in maltozo.

Pa še karteri se verjetno najde.

Kateri od teh sladkorjev je škodljiv, zakaj, v kolikšni koncetraciji ter kdo je to znanstveno dokazal.

Zmerno uživanje sladkorjev pa vsekakor priporočam, že zaradi debelosti._________________lp
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Plamenka je napisal/a:
Tukaj piše o predoziranju z Mg. Je pa to internetna informacija, ki se jo jemlje z rezervo.

https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/200-magnezij.html

Predoziranje magnezija

Dnevni odmerki magnezija do 350 mg veljajo za neproblematične. Visoki odmerki povzročajo drisko, slabost, izgubo apetita, šibkost mišic, psihične težave, oteženo dihanje, zelo znižan krvni pritisk in nereden srčni utrip. Še posebej so previsoki odmerki magnezija nevarni za ljudi, ki imajo oslabljeno delovanje ledvic.

Če bo debata o sladkorju in zdravi prehrani zanimiva, jo lahko oddelimo, kaj praviš, Muha?

Laičen odgovor, pa vseeno (kolikor se spomnim še iz sr. šole): načeloma ni problema s snovmi, topnimi v vodi (zato pravijo, da se predozirat s C vitaminom ne moreš razen, če bi ekstremno pretiraval z enkratnim vnosom, kar je pa razen farmacevtskih C-vitamin tablet sila težko). Magnezij npr. ni topen v vodi; ga pa res potrebujejo določena vlakna v telesu (mišice). Če pijete Donat Mg, tam lepo piše, da imajo večjo potrebo po magneziju predvsem športniki (~ z znojenjem izgubljajo potrebne minerale v telesu - NA+, Mg+ <--- ioni kovin, ki tvorijo soli s VII. skupino periodnega sitema - najbolj tipičen primer je natrijev klorid ali po domače kuhinjska sol) - no in če teh snovi primanjkuje v telesu, se to najpogosteje kaže v mišičnih krčih ipd. (zato tudi ni najbolj primerno piti velikih količin navadne vode po težkih naporih, kjer smo se preznojili; zato obstajajo t.i. izotonični napitki, včasih pa je bila prva pomoč 1/4 žličke soli, raztopljene v kozarcu vode).

Kot je že Plamenka ugotovila, je en izmed simptomov prekomernega vnosa magnezija v telo diareja; zato se je včasih človeku, ki je trpel za zaprtjem, priporočalo pitje Donata Mg (prekomerno, a še vedno v neki razumno normalni količini).

Se pa že vnaprej opravičujem za pisanje mimo teme; tako je pač naneslo par zapisov pred mano in sem dodal svoj piskrček k debati. Embarassed_________________go with your instinct to live as you want
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A gremo raje nazaj k češpljam ? Wink
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Boljše, ja Smile

Jaz imam tri sejance rumene cepke, če bi komu prišle prav (vzgojene v loncu iz koreninskih poganjkov). Sliko "originala" sem pa tudi že objavil par strani nazaj (lansko leto)._________________go with your instinct to live as you want
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Žlehtnoba, ali lahko "pokažeš" sliko tvoje rumene cepke - jo za"#4%&!* ne najdem. Hvala.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Debato o sladkorju in magneziju lahko nadaljujete tule:
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-154989.html#154989
Sem sem tudi skopirala vse prispevke na to temo.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, sem ravno razmišljal o tistih tvojih rumenih slivah, ki si jih omenjal lansko leto, Žlehtnoba.
Kako letos, so obrodile, kakšni problemi, črvivost ... ?!
Odgovori