Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

HOKAIDO UCHIKI KURI - Cucurbita maxima

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

HOKAIDO UCHIKI KURI - Cucurbita maxima

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

HOKAIDO UCHIKI KURI - Cucurbita maxima[b]

Oranžne buče hruškaste oblike, težke 1,5-2,5 kg, z oranžno rdečim mesom (karotin, vitamin B1 in balastne snovi) rastejo na dolgih poganjkih. Iz buč pripravljamo različne zelenjavne jedi. Dolgo jih skladiščimo. Buče razpolovimo in jih pečemo v pečici. Iz mesa pripravljamo juhe, različne zelenjavne jedi in kruh. Jih lahko dolgo skladiščimo, tako da jih počasi posušimo. So tudi zelo dekorativne.

_________________Viktorh
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Viktorh ali kdo drug, kako in kje posušite buče?

Lani sem jih imela na soncu in pod streho kakšen teden, da je lupina postala taka, da z nohtom nisem mogla prebosti. Ampak sta mi dve, če se prav spomnim januarja začeli gniti, ali mogoče že decembra.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz jih pustim čimdlje na suhem in sončnem mestu, občasno obračam, na tem meswtu lahko ostanejo do takrat, ko zanje postane prehladno. In hraniti jih je treba na suhem in hladnem, lahko do kake 15 stopinj, vendar ne na mrzlem. Če je vlažno in mrzlo, rade začnejo gniti.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, sem ga verjetno tu malo pihnila, jaz sem imela shranjene v kleti, kjer je malce vlažno. Pa dlje bo treba pustiti na soncu.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Buče ne shranjujemo v vlažnih kleteh, moja slaba izkušnja.
Pravkar sem zaklal eno hokaido, najlepšo do zdaj, debela stena, polno močnih semen, če jih bo kdo potreboval....
kcvetka

Odgovor Napisal/-a kcvetka »

Pep, a še imaš kaj semen na zalogi te buče. Bi se priporočala če je možno še dobit.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Imam mveliko semen, dobila sem jih v eni kupljeniu. Računam, da se ni imela možnosti skrižati, ker so najverjetneje gojili celo njivo teh buč. ĆČe te zanumajo, mi na zs pošlji naslov ali počakaj na katero od srečanj, kcvetka.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

pep ali imaš še kaj viška semen teh buč
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Semen imam vsi ki bi jih radi imelli pošljite naslov na ZS
Odgovori