Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mehiška kumarica - Melothria scabra

Odgovori
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Pika, zrele mehikanke le za malenkost spremenijo barvo, ko so zrele. Najboljši znak je seveda to, da popadajo na tla. Takrat jih pobereš in jih še kar nekaj tednov 'zoriš' na pultu (kot ti je svetovala že metuljc), dokler vsaj malo ne omehčajo.

Takrat jih povaljaš po pultu, da še bolj omehčajo (pazi, da ne počijo), nakar jih prerežeš in zdrizast gel s semeni iztisneš v mali lonček, kjer jih boš kakih pet dni fermentirala. Plodov naj bo čimveč, ker boš tako dobila več gela, in kaljivih semen, saj bo neoplojenih najbrž kar veliko.

Po končani fermentaciji (tekočina postane motna, sluzasta in smrdeča), semena speremo v situ, nakar jih še enkrat damo v lonček z vodo. Dobra semena bodo potonila, slaba splavala na površje..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Pika, hvala za prijazno ponudbo. Very Happy

Malo se mi zdi, da mi je semen še ostalo; če pa jih nimam, te pa spomladi pocukam za rokav.
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Moja mehikanka je še vedno taka, kot je bila, nič se noče razrasti. Očitna ji zemlja v koritu ne odgovarja ali kaj. Ploda pa itak nobenega. Rolling Eyes Bom drugo leto poskusila v vrtu z njo, sedaj ko ga končno imam Very Happy
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Meni je lani v plastičnem koritu 40 cm, postavljenem na škarpo, prav dibro delala, je naredila celo zaveso s škarpe dol.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Jaz bi pa tole letos gojila, me že nekaj časa mika.
Je kakšna dobra duša, ki bi mi poslala ene pet semen?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Če ti ne bo kdo drug ponudil bolj svežih semen, ti jaz lahko pošljem semena iz l. 2012. Letos jih nisem shranjevala.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Jaz sem jih letos pozabila sejati, zrasli so mi pa samosevčki v vrtu, a prepozno, da bi mi do jesenske slane dozoreli do konca. Tako sem se jih sicer najedla, semen pa nimam. No, pet semen imam še iz 2011, kar bom vse posejala spomladi, upajoč na boljšo 'semensko' letino..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Garden-ja

Plamenka, mislim, da bodo vseeno kalila tako da bi ponudbo kar hvaležno sprejela. Če uspe, ti vrnem sveža semena?_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz upam, da bodo kalila. Še naslov mi pošlji na ZS, pa dobiš v kratkem. Če bom spet pozabila pobrati semena, te čez eno leto pocukam za rokav. Wink
Garden-ja

Hvala, pošiljam._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Odgovori