Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Armenska kumara - Cucumis melo var. flexuosus

crtj-admin
Site Admin

Armenska kumara - Cucumis melo var. flexuosus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Armenska kumara ali stara "zelenjava", ki so jo gojili že pred 1500 leti, trpi rahlo identitetno krizo. Čeprav je videti kot kumara in ima vonj in okus - zelo blag - po kumarah, spada v resnici na botaničnem drevesu med melone. To je tudi razlog, da uspeva v najhujši vročini, tudi med našimi vročinskimi valovi, ko običajne kumare klecnejo.

Gojimo jo kot ostale bučevke. Aprila lahko posadimo in vzgojimo sadiko, ki jo posadimo na stalno mesto po 15. maju, ko mine nevarnost slane. Zahteva sončno in vroče mesto, na katerem se lahko vzpenja, dovolj komposta in predvsem v času dozorevanja plodov dovolj vode. Ni občutljiva na bolezni in nihanja temperature, saj jo gojijo tudi v puščavi. Rodi po 55-70 dneh od presajanja in do slane oziroma dokler je dovolj toplote.

Po rasti je podobna siciljanski lagenariji. Potrebuje precej opore, le da zrase malce krajša - hitrorastoča plezalka ima poganjke dolge do 4 m. Najprej cvetijo moški plodovi, ki odpadejo, nato pa na stranskih vejah tudi ženski, ki se ob oploditvi razvijejo v kosmate kumaricam podobne plodove. Zreli plodovi zrastejo od 75-90 cm veliki, vendar je bolje pobrati mlajše, do 30 cm. Mladih plodov ni potrebno lupiti. Pri starejših plodovih so semena bolj izrazita, okus mesa spominja na belo meso lubenice in lupina postane trda.

Jutri prinesem nekaj semen armenske kumare. Žal nimam ravno velike količine, zato jih vzemite tisti, ki to zelenjavo? sadje? Laughing naslednje leto vidite na svojem vrtu.
Nazadnje urejal/a češnca 04 Nov 2019 20:03; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Spet nekaj novega. very happy

Kako je z uporabnostjo? Nadomeščaš z njo tudi kumare ali jo le ješ kot lubenice?

Me mika poskusiti.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Praktično vsi recepti, ki sem jih našla na netu, menijo, da gre za kumaro. Very Happy
Našla sem solate, hladne juhe, vložena je baje v svoji domovini precejšnja specialiteta, možno jo je tudi popeči na žaru kot bučke. Meso je nekoliko bolj kompaktno od navadnih kumar.

Zgoraj sem pozabila dopisati, da je primerna za velike jedce. Ena kumara je lahko težka kilogram in več.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hvala za opis. Naslednje leto jo moram nujno imeti Cool .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Aneda, da dopolni pelazajoči čajoto in lagenarijo. Jaz tudi. Embarassed
Odgovori