Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2020

Odgovori
češnca
Prispevkov: 465
Pridružen: Če Nov 29, 2018 1:00 am

Odgovor Napisal/-a češnca »

To je zato, ker z redkimi izjemami izjemno pekoč čili jedo moški in potem se gredo 'ko je jači'. Laughing Zame osebno so rdeči habanero in manj pekoči čiliji več kot dovolj.

Če komu niso mar sežgana usta in želodec, imam še 8 semenčk Bhut Jolokia. Za moje potrebe je premočen. Prinesem na januarsko srečanje.
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

pajo je napisal/a:
Queen Laurie in ingver. To je bila moja omaka, ki je sedaj ne delam več. Zakaj? Preveč blagi čili in posledično ni bilo intresa za to omako. Samo hvalili so jo pa vsi. Sedaj je važno samo, da res res žge! Mogoče se trend obrne samo ne verjamem.


Ti kar verjemi - v naših krogih se je mentaliteta že obrnila Laughing

Letos (oziroma lani) smo prvič "sistematično" pristopili h kuhi omak (degustacija preostanka iz preteklih let, kaj je v redu, kaj si želimo spremeniti, kako itd..., nekje sem pisaril po tem forumu glede tega). Ne pravim sedaj, da pa omake nič več ne pečejo - seveda so še vedno pekoče, ampak je zraven tudi poudarjena nota različnih okusov (sadna, bolj začinjena npr. pizza varianta, dimljena...). Skratka, vsaj v naši sredi je folk precej gurmanski (včasih se mi zdi, da se celo podcenjujemo glede tega) Smile_________________go with your instinct to live as you want
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Nekje okoli 65 vrst jih bo letos pa sem na sveto obljubil, da jih bo manj. No ja saj vemo, da se zarečenega kruha največ poje._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

jaz sem že posejal razne sorte čilijev, zmagovalec je tak kot ponavadi Jalapeno, po 1 tednu je vzklil (temp.: cca. 25°C). Letos bo treba več posaditi, saj je bila poraba precejšnja, tako da so me morali še kolegi zalagati s čiliji.
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pravkar posejanih 38 sort čilijev in 8 paprik. Lani sem Rocoto in CGN23209 posejala že 5.1., kot sem videla zapisano na označevalcu, a so bili plodovi kljub temu zelo pozni, zato sem letos kar vse hkrati. Nekaj sort najbrž ne bo kalilo, ker so že malo prestare. Lani kljub seznamu nisem izolirala vseh željenih sort. Nekaj sem jih očitno spregledala, nekaj pa ni uspelo.

Marcus
Prispevkov: 5
Pridružen: Ne Jan 26, 2020 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Marcus »

Mi pa bomo letos imeli nekaj že preverjenih nekaj pa še novih. Ima kdo že izkušnje z novimi? Od lanskih pa imam nekaj semen viška če bi kdo imel Smile

Novi:
Aji mango
Aji lemon drop
Aji pinaple
Aji dulce amarillo
Monkey face
Habanero pastel
Aji mango stumpy
Aji norteno
Habanero gambia
Jamy
Aji Ahuachapan

Lanski
Aji charapita rumena in rdeča (zelo dober dodatek k juhi!)
Aji colorado
Aleppo
Amarillo
Inca red drop
Brazilan starfish
Choco habanero

Se opravicujem za malo offtopic... Letos nameravamo prvič imeti tudi komplet vse pridelke (ne le paradiznik in cili) pa me malo skrbijo dobri/slabi sosedje. Literature na to temo je malo morje... Obstaja kakšna "kmečka logika" ali pa novodobni app Embarassed Very Happy
Marcus
Prispevkov: 5
Pridružen: Ne Jan 26, 2020 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Marcus »

Žlehtnoba je napisal/a:
pajo je napisal/a:
Queen Laurie in ingver. To je bila moja omaka, ki je sedaj ne delam več. Zakaj? Preveč blagi čili in posledično ni bilo intresa za to omako. Samo hvalili so jo pa vsi. Sedaj je važno samo, da res res žge! Mogoče se trend obrne samo ne verjamem.


Ti kar verjemi - v naših krogih se je mentaliteta že obrnila Laughing

Letos (oziroma lani) smo prvič "sistematično" pristopili h kuhi omak (degustacija preostanka iz preteklih let, kaj je v redu, kaj si želimo spremeniti, kako itd..., nekje sem pisaril po tem forumu glede tega). Ne pravim sedaj, da pa omake nič več ne pečejo - seveda so še vedno pekoče, ampak je zraven tudi poudarjena nota različnih okusov (sadna, bolj začinjena npr. pizza varianta, dimljena...). Skratka, vsaj v naši sredi je folk precej gurmanski (včasih se mi zdi, da se celo podcenjujemo glede tega) Smile


Pri nas tudi opažam to! Sicer se še vedno najde kakšen heroj ki mu mora "žolč razžreti" če ne ni prava stvar Laughing
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Od tvojih novih sem gojila Aji lemon drop in Habanero pastel. Z obema sortama sem bila zadovoljna, a zaradi številnih novih sta obe pri meni preteklost.
tarzan
Prispevkov: 17
Pridružen: Po Jan 27, 2020 1:00 am

Odgovor Napisal/-a tarzan »

Ojej, a ste ze posejali. Jaz bom verjetno sele marca, ker zadnji dve leti slab maj ni bil prevec prijazen sadikam in so potem vegetirale do avgusta.

Sem pa tri prisparal od lani. Eno Carolino Reaper in dva chocolate trinidad moruga skorpijona. https://ibb.co/875vj8Y
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ha! Meni je pa uspela hudo omejena serija devetih sort (saj najbrž mi bo žal za prenekatero izpuščeno letos)..._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori