Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mfranc je napisal/a:
Včeraj sem se še malo izobraževal okrog ovčje volne. Se mi zdi zanimiva zadeva, predvsem pa poskus kako uporabiti "neuporabno" volno, ki so jo drugače metali stran.

Koliko se splača uporaba v vrtičkarstvu? Če je zastonj, ali čisto poceni se splača; če imaš živce za dodatno delo, beri sitnost na gredah Wink . Verjetno ne sprhni, se skompostira v enem letu?

Včeraj sem popoldan dobil iskano zastirno tkanino, ampak po študiju na spletu sem se odločil da uporabim volneni filc. Dobavitelj ga priporoča tudi za zastiranje listnate zelenjave, ker med razpadanjem oddaja dušik. https://static.wixstatic.com/media/6deec1_ab5aa1e672c04407b85d5550b3b0eb06.jpg/v1/fill/w_784,h_523,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/6deec1_ab5aa1e672c04407b85d5550b3b0eb06.webp (rajši bi videl sliko z odraslo solato Cool )

No ja, bom probal, da si malo več razčistim okrog volne. Mogoče res ni najboljša zastirka na površju grede, malo upam da se bo na moji barjanski gredi filc malo lepše obnašal kar se vlage tiče, čeprav se ob poletni suši površina grede krepko izsuši.

Tamle gor sem z rdečo podčrtal moj pomislek; tale filc res ni hudo kvalitetna protiplevelna zastirka. Preveč svetlobe spusti skozi, plevel je veselo rastel in filc je začelo dvigati od tal. Pa preveč je redek in že pred tedni je plevel pokukal na plano.

Vzel sem si čas in na gredo dodal približno 3 cm drobnejšega mulč lubja. Upam, da bo sedaj volneni filc pozitivno deloval na gredi.

Imam občutek, da solata lepo raste v filcu; nisem pa naredil nobenega vzporednega testa/primerjave s solato na isti gredi, samo brez filca - za kakšno resnejšo trditev Wink ._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za filc ne vem, solato imaš pa čudovito!
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, če ti takole lepo raste v tej pripeki, si napravil zmagovalno kombinacijo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc

Jeseni potegnem črto Wink ._________________mfranc
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Za pomlad smo se zmenili za sveze postriženo dlako ovc (volno).
Namen je bil uporabiti jo v vrtu. Kaj priporočate? Prijatelj mi je rekel, da se ne razgradi, ali je to res? Namreč, namen je bil, uporabiti jo podobno kot pri vzdignjenih gredah (ne bodo prave vzdignjene, ker jih nimamo) , pri čemer sem računala, da se s časom pretvori v gnojivo... Embarassed sedaj ne vem več.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Kate lepo pozdravljena

Lahko ti povem iz lastnih izkušenj, da je volna se pri meni enkratno obnesla. Pred leti sem jo imela kar precej in sem ves krompir posadila na volno.
Ko smo krompir izkopavali, nisem mogla verjeti, da ni bilo ne duha ne sluha o volni.

Naslednje leto sva to ponovila, ampak zaradi pomanjkanja dežja, se ni razgradila. Kolikor je pa že bilo kaj dežja, je volna pomagala jo zadržat in krompir je bil vseeno lep.

Lani in predlani volne nisem imela. Tudi njive ne več. Imam pa še vrt v katerem sem vedno, odkar vem za to volno, jo dajala v jamo pod paradižnik, ko sem ga sadila. Pa tudi pod papriko in kumare.

Lahko ti rečem, da sem jaz zadovoljna z volno in če jo bom le dobila, jo bom letos zopet dajala pod plodovke. Te morajo imeti dovolj vlage in potem ni problem, da se volna ne bi razgradila.

Lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
kate

Super, hvala!
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Volna je dobra pri plodovkah, se razgradi in zadržuje vlago preverjeno. Se pa priporočam za malo volne za ene 6 sadik paradižnikov in prav toliko paprik.

Hvala že vnaprej.
Ana
kate

Hja, če bo mogoče. Zaenkrat je šele dogovor, kako (ter koliko in kdaj) bo to v praksi, bomo videli.
mfranc

Volno imam kar v lepem spominu, z uporabo filc variante v letu 2018. Za plodovke pa bom mogoče letos naredil kak poskus. Za paradižnike je ne upam uporabit, ker mi že brez dodatnega dušika tudi pritlikave sorte (dwarf, in grmičarji) pobegnejo do strehce na višini 2m+._________________mfranc
Odgovori