mfranc je napisal/a: |
Včeraj sem se še malo izobraževal okrog ovčje volne. Se mi zdi zanimiva zadeva, predvsem pa poskus kako uporabiti "neuporabno" volno, ki so jo drugače metali stran. Koliko se splača uporaba v vrtičkarstvu? Če je zastonj, ali čisto poceni se splača; če imaš živce za dodatno delo, beri sitnost na gredah . Verjetno ne sprhni, se skompostira v enem letu? Včeraj sem popoldan dobil iskano zastirno tkanino, ampak po študiju na spletu sem se odločil da uporabim volneni filc. Dobavitelj ga priporoča tudi za zastiranje listnate zelenjave, ker med razpadanjem oddaja dušik. https://static.wixstatic.com/media/6deec1_ab5aa1e672c04407b85d5550b3b0eb06.jpg/v1/fill/w_784,h_523,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01/6deec1_ab5aa1e672c04407b85d5550b3b0eb06.webp (rajši bi videl sliko z odraslo solato ) No ja, bom probal, da si malo več razčistim okrog volne. Mogoče res ni najboljša zastirka na površju grede, malo upam da se bo na moji barjanski gredi filc malo lepše obnašal kar se vlage tiče, čeprav se ob poletni suši površina grede krepko izsuši. |
Tamle gor sem z rdečo podčrtal moj pomislek; tale filc res ni hudo kvalitetna protiplevelna zastirka. Preveč svetlobe spusti skozi, plevel je veselo rastel in filc je začelo dvigati od tal. Pa preveč je redek in že pred tedni je plevel pokukal na plano.
Vzel sem si čas in na gredo dodal približno 3 cm drobnejšega mulč lubja. Upam, da bo sedaj volneni filc pozitivno deloval na gredi.
Imam občutek, da solata lepo raste v filcu; nisem pa naredil nobenega vzporednega testa/primerjave s solato na isti gredi, samo brez filca - za kakšno resnejšo trditev ._________________mfranc