Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2020

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Ljubov dlan sem moral dosejati iz moje lanske proizvodnje. Tistih 10 dni zamude zaradi škartnega srbskega semena ne bom mogel nadoknaditi, sem pa ta moja semena namočil za 2 uri, da pridobim mogoče 1 dan. Pri vseh svetnikih sem se zaklel, da bom sejal samo še zelenjavo iz lastnega semena. Enostavno bom po eno rastlino vsake vrste paprike posadil na oddaljeno mesto.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vsi prispevki, ki se niso nanašali na to temo, so pospravljeni v koš, kamor smeti tudi sodijo, svojih lastnih ne izvzemam. Embarassed

Tonček:točko 9, priporočam ponovno v branje.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Tonček, smatraj zgornji prispevek od muhe kot zadnje opozorilo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

V nečem se pa s tabo, Tonček, strinjam: morali bi se izmojstriti v pridelavi lastnega semena. Za vzdrževanje kakovosti sorte in semena pa je potrebno semeniti dosti več kot eno rastlino posamezne sorte (če se ne motim vsaj 10 rastlin zelja, recimo. Včasih je cela vas gojila eno sorto zelja in tako ohranjala kvaliteto skozi leta), da o križanju sort med seboj in zato potrebni razdalji sploh ne govorim. Tu bi lahko Gartlčani stopili skupaj in si vzgojo semen porazdeli...

Cinija1, sem vesela tvojih kiklc - boš preskrbljena s poletno (tudi z zimsko) garderobo Wink_________________naredimo svet lepši
Tonček

brbr je napisal/a:
V nečem se pa s tabo, Tonček, strinjam: morali bi se izmojstriti v pridelavi lastnega semena. Za vzdrževanje kakovosti sorte in semena pa je potrebno semeniti dosti več kot eno rastlino posamezne sorte (če se ne motim vsaj 10 rastlin zelja, recimo. Včasih je cela vas gojila eno sorto zelja in tako ohranjala kvaliteto skozi leta), da o križanju sort med seboj in zato potrebni razdalji sploh ne govorim. Tu bi lahko Gartlčani stopili skupaj in si vzgojo semen porazdeli...

Kar se pa tiče stopanja Gartlčanov skupaj, sem za to 101 %. Imejmo se radi, pomagajmo si in ne žalimo se. Spoštujmo raznolikost in ne čivkajmo si groženj.
jan24

Odgovor Napisal/-a jan24 »

Lansko sezono sem pod luči za rast sejal paprike 28.01. ter jih prvi teden aprila sadil v rastlinjak. Ugotovil sem, da si želim nekoliko več ene sorte in sem prvi teden v aprilu dosejal lončke še nekaj dodatnih semen istih paprik. Veliko večino zaostanka so te kasneje sejane nadoknadile do sredine junija. Na koncu so plodovi tistih prej sejanih bili 14 dni prej zreli od tistih dobra dva meseca kasneje sejanih. Pridelek pa obilnejši na tistih kasneje sejanih (je pa nekoliko več plodov bilo pobranih zelenih). Torej 10 dni se sedaj zgodaj praktično ne pozna iz mojih izkušenj. Podobno sem opazil tudi pri paradižniku.
Do sedaj edini pri katerih se je tako zgodnje sejanje res izplačalo so bili čiliji.

Tonček je napisal/a:
Ljubov dlan sem moral dosejati iz moje lanske proizvodnje. Tistih 10 dni zamude zaradi škartnega srbskega semena ne bom mogel nadoknaditi, sem pa ta moja semena namočil za 2 uri, da pridobim mogoče 1 dan. Pri vseh svetnikih sem se zaklel, da bom sejal samo še zelenjavo iz lastnega semena. Enostavno bom po eno rastlino vsake vrste paprike posadil na oddaljeno mesto.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Letos sem se namenil sejati "neko" papriko za sušenje in mletje v začimbo (se mi zdi, da so mi začimbe iz lanskega poizkusa s čiliji uspele, so mi všeč...).
"Neko" pišem zato, ker ne vem, katera bi to lahko bila - zaradi sušenja naj bi bila s tankimi stenami in seveda z izrazitejšo aromo ali okusom. Za horgoško vem (kje bi dobil semena le-te ne vem), pa mi po okusu, učinku ni najbolj...

Mogoče kdo ve, katere sorte so namenjene sušenju, ste že kaj poizkušali v to smer?
Tonček

Meni je nekoč en dober poznavalec paprike zatrjeval, da je najboljša "vezenka", blaga ali huda. Poguglaj ta izraz.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

O vezenki se je že kar nekaj pisalo med čiliji
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tako, večina je vzklila. Morda še kaj bo ... nekaj sem še dosejal v prazne prostore.
Pred enim tednom sejan "šestorček" ukrajinskih semen je še v kurilnici. Zaenkrat še niso zunaj ...

.
Odgovori