Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šalotka - Allium ascalonicum

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Razmišljam, da bi konec tedna posadil šalotko. Najbrž ni nič prezgodaj ?
Lani sem jo sicer šele v 2. polovici aprila, pa je kljub temu solidno naredila.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz sem jo ravno danes. V tem negotovem deževnem obdobju se ne morem ravnati po koledarju. Lani se mi je zgodnje sajenje dobro obrestovalo.
Andrej Banko

Hmm, zdaj je pa že tri tedne, odkar sem jo posadil, pa še ni zunaj.
Je to običajno ? Lansko leto se mi zdi, da je precej hitreje pokukala vem ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Včeraj sem šla prekontrolirat mojo. Samo dve sem našla, pri katerih je zelena konica že rinila iz ovojnic. Precej je takih, kjer se korenine niti razvile še niso. Resda sem jih nekaj prekucnila iz ležišča, ko sem čez vlekla protitočno mrežo (drugače bi mi vse poprek razbrskali mački). V ugodnejši klimi bi tudi te že imele nastavke korenin, tokrat jih ni imela nobena. Poleg mraza sumim tudi suho vrhnjo plast zemlje. Računam, da bo tale dežek zadevo popravil.
Andrej Banko

Danes našel prve špičke. Očitno bo, ampak počasi ...

Me je že malo skrbelo, da ni morda zgnila ?!
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Moja šalotka je pa kar lepa, saj je bila pokrita s kopreno. Pokrila sem zaradi korenčka in redkvice. Posadila sem vrsto šalotke, pa korenček z redkvico, šalotka in korenček.

Včeraj sem dala tisto kopreno dol in namestila loke in čez kopreno. Tako da je kar dosti visoko, ker bom imela dlje časa pokrito zaradi muhe.

Sem pa včeraj prinesla iz garaže v plastenjaček en lonec s yaconom, ki je bil velik dober cm. Mi ga je posmodilo.

Pa saj še imam rezervo.
Zaradi suše pa niti grah niti bob ne gresta nikamo, sta kar obstala.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ali ima kdo izkušnjo z globljim sajenjem šalotke? Kako se obnese, kaj nastane?

Razmere so sušne in nimam upanja, da bi "na vrhu" zemlje sedeča uspela kaj narediti.
Recimo da čebulice porinem nekje do 10cm v globino.
Vem, da je priporočilo nasprotno.

Sicer pa, lansko leto sem pri aspegi nabavil dve podolgovati sorti in že sadilni material je bil zelo lep, kar presenetljivo, pridelek je pa sploh presenetil. Tako lepe nisem še nikoli videl, pridelal pa sploh ne.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas se vse, kar je v zemlji, ali se vanjo daje... prekrije z zastirko. Slame po vrtu "kolikorhočeš", a v tej suši je to nekaka rešitev.
Andrej Banko

Lansko leto sem jaz jaz sploh prvič sadil šalotko, tako po navodilih - da špička skoraj malo ven iz zemlje gleda.
Pa so poleti potem vse zrasle čebulice praktično na zemlji ležale. Mi ni bilo preveč všeč, ker je veliko ovojnic bilo zelo razpokanih od sonca.
Saj pridelek je bil čisto soliden, skladiščenje normalno, še vedno jih imam nekaj.
Vseeno sem se odločil, da letos potem kakšen centimeter globje posadim. Bomo videli, kaj bo ...

Prav tako kot mravlja, imam jaz vse grede s česnom, čebulo in šalotko potresene s slamo, se mi zdi da kar malo zadrži izsuševanje.
Imam pa zraven njive vodo, tako da tudi lahko zalivam.

Mimogrede, z Aspeginimi zadevami imam tudi jaz zelo pozitivne izkušnje, sicer zgolj s česnom. Res vse te španske sorte dajo zelo lep pridelek.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

... večkrat sem imel z rastlinskimi zastirkami v fazi vznikanja ali pa poganjanja iz zemlje težave, zato sem to idejo nekoliko oddaljil. Kasneje ja, v zgodnjih fazah pa bi bil boljši kompostiran material.

Recimo; njiva (letos občutno zmanjšana) 500m2 x 0,05m = 25m3 komposta. Če predvidim, da se med kompostiranjem trave, slame .... volumen kupa zmanjša za cca 3/4, morda 4/5, potem bi moral zastaviti z minimalno 100m3 kupom nekega rastlinskega materiala.
Odgovori