Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bananovec - Musa

anita133

Odgovor Napisal/-a anita133 »

Nekje sem zasledila, da vse prodajalne, ki se ne ukvarjajo z prodajo sadnih dreves, da morajo napisati da ima drevo nejedilne sadeže.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Vprašanje za tiste, ki imate bananovec. Razmišljam namreč, da bi tudi sam imel en primerek zgolj v okras, seveda. Kolikšen lonec (v litrih) je spodnja meja, da bananovec še kolikor toliko normalno raste?

To sprašujem zato, ker ima sodelavec to doma na vrtu, kjer jeseni vse poreže do tal in z listi prekrije, da je zaščiteno pred zimo. Je pa rekel, da se zadeva razrašča (začel je z eno, sedaj ima pa že mini džunglo, hehehh). Mu pa vsako leto precej zraste (cca 3+ metre). No, jaz tega ravno ne bi dajal v vrt, da se mi ne množijo vsevprek, zato razmišljam o loncu, ki bi ga čez sezono prestavil ven (transport ni problem tudi za velike lonce, to imam rešeno), čez zimo pa notri._________________go with your instinct to live as you want
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

jaz imam bananovec v okolici LJ (recimo 2-3 stopinje hladneje kot v samem mestu in mi je ratal prezimit bananovec na prostem.

odrezani listi, steblo visoko mogoce 1,5-2m pustim.

okoli stebla naredim valj s kartonom, tako, da imam od kartona do stebla recimo 20-25cm prostora, v ta prostor zabašem listje in zmečkan časopis, se nafila do vrha. potem pa cez vse še nekaj nepremočljivega in kokon je zaključen.

Mogoče bo zima poškodovala kakšno zunanjo plast banane, ampak stvar prezivi in ze rastejo novi listi v tem trenutku.

Kaksna bi bila stvar, ce bi imeli težko zimo -15 stopinj tezko recem, samo dvomim, da prezivi. tam -5 se da

LP
Dejan
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ok. Jaz sem se ravno zaradi mogočnega razraščanja odločil za lonec (~45 litrov). Bomo videli, kaj bo Smile_________________go with your instinct to live as you want
Odgovori