Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Štruklji na način moje mame
Še moja različica kuhanja štrukljev, običajno ajdovih, testo zamesim z nekaj kvasa. Pravzaprav jih soparim v cedilu velikega ekonomlonca. V cedilo dam papir za peko in vanj zvijem štrukelj. Potem kuham v sopari in nastanejo krasni rahli štruklji. Moja mama je sicer štruklje kuhala v ogromnem nižjem loncu. Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.
To zvijanje štrukljev pa moram nekoč izvesti.
To zvijanje štrukljev pa moram nekoč izvesti.
mil je napisal/a: |
Pozdrav Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim. Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način Lepo bodimo, Mil |
Joj, Mil, žal jih delam s pol ajdove in pol pšenične moke z dosti glutena - zato so tako rahli! Če pa pečeš kruh samo iz ajdove moke, poskusi zamesiti testo za štruklje s kvasom. Meni so ajdovi štruklji že pred leti povzročali velike težave, saj mi testo nikoli ni uspelo. Po nekaj poskusih sem se k njim vrnila pred leti, ko smo imeli domačo ajdo. Z italijansko moko z več glutena (!) jih je bilo lahko narediti.
Jaz sem jih nekajkrat uspešno naredila, zelo dobre. Žal recepta ne najdem.
Bistveno je, da je prtič/folija, kamor gre testo, MOČNO POMOKANO z ajdovo moko. Na to se razmaže testo, ki se namaže z nadevom (uf, kako težko napišem "nadev", ko je pa to ja fila ), zvije (zrola) in skuha. Grejo lepo od podlage, so rahli, moj mlajši zet, ki ima celiakijo, je bil navdušen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bistveno je, da je prtič/folija, kamor gre testo, MOČNO POMOKANO z ajdovo moko. Na to se razmaže testo, ki se namaže z nadevom (uf, kako težko napišem "nadev", ko je pa to ja fila ), zvije (zrola) in skuha. Grejo lepo od podlage, so rahli, moj mlajši zet, ki ima celiakijo, je bil navdušen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Enak način pretiskanja testa z robom dlani , kot ga vidite tule pri štrukljih
se obnese tudi pri vseh poticah z zelo mokrim nadevom (pehtranova recimo), če jih pečemo v obliki štrukljev, da nadev ob prerezu ne teče ven. Pravkar ponovno preizkušeno.
Pa da ne bo kdo mislil, da mora tudi potico naštempljati na male štrukeljčke
se obnese tudi pri vseh poticah z zelo mokrim nadevom (pehtranova recimo), če jih pečemo v obliki štrukljev, da nadev ob prerezu ne teče ven. Pravkar ponovno preizkušeno.
Pa da ne bo kdo mislil, da mora tudi potico naštempljati na male štrukeljčke