Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Štruklji na način moje mame

mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Najlepša hvala obema

Lepo bodimo, Mil
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Še moja različica kuhanja štrukljev, običajno ajdovih, testo zamesim z nekaj kvasa. Pravzaprav jih soparim v cedilu velikega ekonomlonca. V cedilo dam papir za peko in vanj zvijem štrukelj. Potem kuham v sopari in nastanejo krasni rahli štruklji. Moja mama je sicer štruklje kuhala v ogromnem nižjem loncu. Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.

To zvijanje štrukljev pa moram nekoč izvesti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

MijaLan je napisal/a:
Spodaj je nalila vodo, čez posodo je napela manjši prt in nanj naložila štruklje ter vse pokrila.

Ideja Exclamation Idea
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim.

Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način

Lepo bodimo, Mil
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

mil je napisal/a:
Pozdrav

Mijalan, morda veš za recept teh ajdovih štrukljev?Jaz namreč ne uživam glutena in bi za ajdove štruklje res rada vedela, kako naj jih pripravim.

Sedaj pečem 100% ajdov kruh, kuham kašo in delam žgance na koroški način

Lepo bodimo, Mil

Joj, Mil, žal jih delam s pol ajdove in pol pšenične moke z dosti glutena - zato so tako rahli! Če pa pečeš kruh samo iz ajdove moke, poskusi zamesiti testo za štruklje s kvasom. Meni so ajdovi štruklji že pred leti povzročali velike težave, saj mi testo nikoli ni uspelo. Po nekaj poskusih sem se k njim vrnila pred leti, ko smo imeli domačo ajdo. Z italijansko moko z več glutena (!) jih je bilo lahko narediti.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem jih nekajkrat uspešno naredila, zelo dobre. Žal recepta ne najdem.
Bistveno je, da je prtič/folija, kamor gre testo, MOČNO POMOKANO z ajdovo moko. Na to se razmaže testo, ki se namaže z nadevom (uf, kako težko napišem "nadev", ko je pa to ja fila Wink ), zvije (zrola) in skuha. Grejo lepo od podlage, so rahli, moj mlajši zet, ki ima celiakijo, je bil navdušen._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Hvala obema. Bom poskusila

Lepo bodimo, Mil
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Enak način pretiskanja testa z robom dlani , kot ga vidite tule pri štrukljih

se obnese tudi pri vseh poticah z zelo mokrim nadevom (pehtranova recimo), če jih pečemo v obliki štrukljev, da nadev ob prerezu ne teče ven.
Pravkar ponovno preizkušeno.

Pa da ne bo kdo mislil, da mora tudi potico naštempljati na male štrukeljčke Wink Laughing
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes nameravam preizkusiti tala način priprave štrukljev. Držite pesti...

Ja, še en nasvet, prosim. Rada bi štruklje prelila kakšno omako. S čim jih vi postrežete, če jih imate za samostojno jed?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Gobova omaka, recimo. Ali le skleda solate. Ali posladkani in posuti s cimetom. Ali zraven zrezkov v omaki. Ali...….
Odgovori