Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2020

Odgovori
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

ker imam dovolj paradižnikov, vodo letos zlijem stran. Semena in kožo blender odlično zmelje in ni treba ločevati. Prej paradižnike zavrem, potlačim cedilo v kašo, odlijem vodo, nato začne multipraktik delati, ko ga do polovice nadevam.
sem in tja se z mikroskopom vidi kakšno seme, lupine se ne čuti_________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Živa, tudi jaz sem delala tako, a imamo nekaj 'komplikatorjev', ki jih zmoti tudi lupinica, ki je jaz ne opazim ali najmanjše seme. Very Happy Tako da zdaj sin pasira.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri nas (hvalabogu) nič ne kompliciramo. Samo prekuham in prepasiram, semen ne odstranjujem, vode ne odlivam. Res zato pride nekaj več kozarcev a notri ostane vse, kar je paradižniku dala narava. Največ ga uporabljam v enolončnicah, tam je itak tekočino treba dolivati. Kečupa pa ne delam, v njem bi semena res znala motiti.
Ana
Prispevkov: 514
Pridružen: Po Sep 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ana »

Moram pohvalit paradižnik. Jedla sem paradižnik Luco. je tako dober da ne rabiš ne olja, ne kisa, samo narezan.

Tako dobrega paradižnika še nisem jedla.

Hvala Brbr za sadiko.
Ana
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Letos je bila sezona paradižnika pri meni res obilna. Zunaj nepokriti in nič škropljen je v začetku tedna zaključil, bolezen je uničila le posamezne zgornje plodove, 90 % ga je dozorelo zdravega. So bile pa to sorte Polarbear, Rab orjak in Istra.
V plastenjaku lepo počasi še kar doorevajo, najbolj pa sem vesela na noro obilje raznih češnjevcev, kjer pa kraljujeta predvsem Maglia Rossa, Blusch....

Najbolj mi je pa zanimiv eden debel, ki ga vodim kot Bicolor. Ta raste zunaj med
že skončanimi in od plesni uničenimi, pa je krasen, zelen, zdrav, z zdravimi ogromnimi še nekaj nezrelimi plodovi. Pojma nimam, kako mu uspeva.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ana, me veseli, da ti je moj "Lučo" (tako mu ravim jaz, kako se imenuje uradno, ne vem) všeč. Tudi zame je to najokusnejši paradižnik. Sem pa bila prepričana, da mi je najboljši pač zato, ker ga gojim že vrtso let in sem se nanj navadili, oziroma me je udomačil Laughing .
Ker sodi med debele, mesnate, letos ori meni skoraj gotovo ne bo dozorel niti en plod. Še sreča, da imam shranjenih veliko semen iz prejšnjih let. Vseeno pa te, Ana, prosim, da shraniš kakšno seme..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, splača se imeti rezervo semen iz prejšnjih let, ker se vedno lahko zgodi, da bo s kako sorto šlo kaj narobe. Tudi jaz vedno obdržim stara semena.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Plamenka je napisal/a:
Ja, splača se imeti rezervo semen iz prejšnjih let, ker se vedno lahko zgodi, da bo s kako sorto šlo kaj narobe. Tudi jaz vedno obdržim stara semena.
Stara modrost, ja. Mi je pravila moja mama, da je pravila njena mama, da je vedno treba imeti svoje seme za dve leti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Marijav! bicolor bi lahko bil Old German. Vsako leto ga sadim in lepo uspeva.
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Tinko, bi lahko bil, ker se spomnim, da sem na eni Paradajzmaniji vzela to sorto, ker me je pritegnila kompaktnost ploda. Tudi dokaj zrel je še vedno čvrst in sočen ter z malo semeni n seveda lep in okusen. S tega slikanega sem pobrala že tri plodove, 9 velikih pa šele zori._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori