Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2020
ker imam dovolj paradižnikov, vodo letos zlijem stran. Semena in kožo blender odlično zmelje in ni treba ločevati. Prej paradižnike zavrem, potlačim cedilo v kašo, odlijem vodo, nato začne multipraktik delati, ko ga do polovice nadevam.
sem in tja se z mikroskopom vidi kakšno seme, lupine se ne čuti_________________Lp, Živa
sem in tja se z mikroskopom vidi kakšno seme, lupine se ne čuti_________________Lp, Živa
Pri nas (hvalabogu) nič ne kompliciramo. Samo prekuham in prepasiram, semen ne odstranjujem, vode ne odlivam. Res zato pride nekaj več kozarcev a notri ostane vse, kar je paradižniku dala narava. Največ ga uporabljam v enolončnicah, tam je itak tekočino treba dolivati. Kečupa pa ne delam, v njem bi semena res znala motiti.
Letos je bila sezona paradižnika pri meni res obilna. Zunaj nepokriti in nič škropljen je v začetku tedna zaključil, bolezen je uničila le posamezne zgornje plodove, 90 % ga je dozorelo zdravega. So bile pa to sorte Polarbear, Rab orjak in Istra.
V plastenjaku lepo počasi še kar doorevajo, najbolj pa sem vesela na noro obilje raznih češnjevcev, kjer pa kraljujeta predvsem Maglia Rossa, Blusch....
Najbolj mi je pa zanimiv eden debel, ki ga vodim kot Bicolor. Ta raste zunaj med
že skončanimi in od plesni uničenimi, pa je krasen, zelen, zdrav, z zdravimi ogromnimi še nekaj nezrelimi plodovi. Pojma nimam, kako mu uspeva.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
V plastenjaku lepo počasi še kar doorevajo, najbolj pa sem vesela na noro obilje raznih češnjevcev, kjer pa kraljujeta predvsem Maglia Rossa, Blusch....
Najbolj mi je pa zanimiv eden debel, ki ga vodim kot Bicolor. Ta raste zunaj med
že skončanimi in od plesni uničenimi, pa je krasen, zelen, zdrav, z zdravimi ogromnimi še nekaj nezrelimi plodovi. Pojma nimam, kako mu uspeva.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Ana, me veseli, da ti je moj "Lučo" (tako mu ravim jaz, kako se imenuje uradno, ne vem) všeč. Tudi zame je to najokusnejši paradižnik. Sem pa bila prepričana, da mi je najboljši pač zato, ker ga gojim že vrtso let in sem se nanj navadili, oziroma me je udomačil .
Ker sodi med debele, mesnate, letos ori meni skoraj gotovo ne bo dozorel niti en plod. Še sreča, da imam shranjenih veliko semen iz prejšnjih let. Vseeno pa te, Ana, prosim, da shraniš kakšno seme..._________________naredimo svet lepši
Ker sodi med debele, mesnate, letos ori meni skoraj gotovo ne bo dozorel niti en plod. Še sreča, da imam shranjenih veliko semen iz prejšnjih let. Vseeno pa te, Ana, prosim, da shraniš kakšno seme..._________________naredimo svet lepši
Plamenka je napisal/a: |
Ja, splača se imeti rezervo semen iz prejšnjih let, ker se vedno lahko zgodi, da bo s kako sorto šlo kaj narobe. Tudi jaz vedno obdržim stara semena. |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tinko, bi lahko bil, ker se spomnim, da sem na eni Paradajzmaniji vzela to sorto, ker me je pritegnila kompaktnost ploda. Tudi dokaj zrel je še vedno čvrst in sočen ter z malo semeni n seveda lep in okusen. S tega slikanega sem pobrala že tri plodove, 9 velikih pa šele zori._________________Živeti na podeželju je najlepše!