Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2020
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Po dveh dnevih dežja in danes za nameček še nevihta s točo bo potrebno tole kar je približno zrelega jutri pobrati. Plesen ga dodobra načenja. Tudi škropljenje s sodo ne pomaga. Današnja nevihta mi je vse sprala.
Romeo:
Letošnje pozno zorenje je zamaknilo pobiranje v jesen.Nazadnje urejal/a Bicikel 02 Sep 2020 10:13; skupaj popravljeno 1 krat
Romeo:
Letošnje pozno zorenje je zamaknilo pobiranje v jesen.Nazadnje urejal/a Bicikel 02 Sep 2020 10:13; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Seveda, fotografiral sem po tistem, ko sem odstranil bolne liste. Pa bolj od blizu je treba gledat. Po nevihti se takoj spet našel obolele. Me prav zanima kakšno bo jutri....
Materiala pa je res še kar nekaj, precej tudi na pol ali nezrelega. Prav Apero dobi dober okus šele, ko je res zrel in mi ga je škoda prej obirat. Skrbi pa me, da bo plesen šla v plodove. Dostikrat se vidi obolelost šele potem, ko jih dozorevamo.
Materiala pa je res še kar nekaj, precej tudi na pol ali nezrelega. Prav Apero dobi dober okus šele, ko je res zrel in mi ga je škoda prej obirat. Skrbi pa me, da bo plesen šla v plodove. Dostikrat se vidi obolelost šele potem, ko jih dozorevamo.
Bicikel: zaviti v papir bodo lepo pozoreli tudi potrgani.
Za shranjevanje pa en trik. Mogoče bo kaj pripomogel, mogoče ne, poskusiti velja: eno sadiko na robu tunela (Polarbear) mi je napadla plesen že pred mesecem. Izgledala je kaj ubogo, potrgala sem največje še zelene plodove in jih pred zavijanjem v papir ob pecljih, kjer je bila videti večja temna "krasta", ki rada vodi do gnitja, temeljito posula s sodo. Z mislijo, da če je plesen morda že tam v pripravljenosti , jo bom uspela zamoriti. Vsi so lepo in zdravo dozoreli.
Za shranjevanje pa en trik. Mogoče bo kaj pripomogel, mogoče ne, poskusiti velja: eno sadiko na robu tunela (Polarbear) mi je napadla plesen že pred mesecem. Izgledala je kaj ubogo, potrgala sem največje še zelene plodove in jih pred zavijanjem v papir ob pecljih, kjer je bila videti večja temna "krasta", ki rada vodi do gnitja, temeljito posula s sodo. Z mislijo, da če je plesen morda že tam v pripravljenosti , jo bom uspela zamoriti. Vsi so lepo in zdravo dozoreli.
Pri sebi sem videl, da moram samo vzdrževati disciplino in vsakodnevno preverjati stanje. Kjer se je pojavila črna flekarija, sem previdno s škarjami odrezal (list, konica vejice...) in tako se bolezen ni širila po rastlinah/plodovih. Je pa res, da imam nad delom rastlin narejeno strehico (skelet od bivšega rastlinjačka plus industrijska folija za ovijanje palet). Zaenkrat se mi vse obrestuje, plodovi lepo zorijo (tudi vsaj pri meni tradicionalno pozna Posavje Giant ter Volovc)._________________go with your instinct to live as you want