Fižol je zelo lep in zdrav. Niso ga napadli udrta pegavost, rja, fižolar... Prodal se bo kot naš, domač, slovenski fižol. Kupujmo domače! Zaupajmo domači pridelavi in našemu človeku!
Bom pa res poskusil. Imam ene svetle poletne hlače, občutljive na fleke. Dal jih bom v velik lonec, dodal 1,5 kg fižola, 3 žlice soli in kuhal cca 1,5 ure. Fižol bomo pojedli, hlače pa bom malo splaknil in posušil. Če mi uspe, bom objavil fotko.
Danes sem se zopet vozil mimo njive, kjer sta fižol in hmelj v čudovitem sožitju. Hmelj je že obran, ostal je še le sivček na žičnici. V tej simbiozi fižol s pomočjo fiksatorjev dušika oskrbuje hmelj z dušikom, hmelj pa oskrbuje fižol z zaščitnimi snovmi, saj se šprica takole od oka 5 x v vegetaciji. Fižol med hmeljem je tudi varen pred tatovi poljščin, o katerih se je danes govorilo v "Ljudje in zemlja", saj se ga ekološko osveščeni tatovi izogibajo.
Zanimivo bi bilo ugotoviti, koliko ostankov škropljenja ali avtomobilskih izpuhov se izloči pri namakanju in prevretju, kar je pri kuhanju fižola pravilo. Po prebiranju raznih virov naj bi se večina takih snovi nabirala v koži/olupku semen ali sadežev. Pričakovala bi, da se vsaj del izluži v vodo, ki jo itak zavržemo.
Še za nekaj drugega gre. Kako lahko človek posadi fižol med hmelj, ga šprica s pesticidi in potem nekomu proda? Če zna pridelat hmelj, kar je kar zahtevna agrotehnika, potem ne moremo govoriti o nekem neukem kmetu, ki ne ve, kaj so FFS-ji. Ljudje znajo govoriti samo o nevarnostih raka, še hujše pa se mi zdijo genske okvare, ki lahko zaznamujejo še naslednje generacije. In ravno FFS-ji so taki. Zakaj je toliko neplodnih mladih ljudi, toliko avtoimunskih bolezni, alergij itd., itd. Pa naj admin tole mojo objavo zbriše, če ni v kontekstu.