Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave

greeny
Prispevkov: 788
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a greeny »

Na Tržaški cesti v Ljubljani sem opazil majhno trgovinico z imenom "Kis in kvas" s fermentiranimi živili, pa sem se spomnil na to temo. Sicer radi eksperimentirate doma, ampak za kakšno novo idejo ali primerjavo?

https://kisinkvas.si/

(mimogrede, lastnikov ne poznam in ni mišljeno kot reklama)
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 702
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Pozdravljeni,

A je kdo že poskusil fermentirat čajote?
Letos jih je več kot ponavadi in smo razmišljali, da poskusimo.
Uporabil bi samo čajote, mogoče malo popra v zrnju, lovor in sol.
Če sem prav razumel po prebranem:
Naribam čajote, posolim 2 čajni žlički na pol kile, dobro pregnetemo, da spusti vodo, s tem napolnimo kozarce 2cm pod robom. Tekočina mora prekrivat vsebino. Čez damo krpo in na sobno temperaturo 2-3tedne. Ko se neha brbotanje pa zapremo pokrovčke in v klet.
Poskusil bi samo par kozarcev, da vidimo, če nam bo všeč.
Kaj pravite?
bojanp
Prispevkov: 22
Pridružen: Ne Jun 05, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bojanp »

Vlagal kot murke že,pa so zelo dobre,če so mlade jih niti lupit ni potrebno
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 702
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Jaz jih bom lupil, ker vlaknasti olupki nam ne teknejo preveč.

Zanima me, od tistih, ki ste že poskusili druge zelenjave, a je razmerje soli pravo ali kdo priporoča kaj drugega?
Glede na to, da bo samo preizkus, sem odprt tudi za druge predloge in načine.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ali pri vas že kaj brbota? Pri meni trenutno samo čiliji in paprike. Ćiliji so po enajstih dneh že kar lepo klisli in tudi čvrsti so še.

Kisati nameravam še steblno zeleno, samo da najedm čas._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem zaključila kisanje prvih čilijev, čeprav so fementirali šele 14dni. So kisli in še lepo čvrsti. Brbotanje se je skoraj ustavilo. ker so bili lani kar v nekaj kozarcih povsem zmehčani in sem prečitala, da je to lahko posledica predolge fermentacije, sem se danes odločila, da kozarce popolnoma zapram in spravim na hladno. Če je odločitev prava, bo pokazal čas..._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Čiliji, kisani samo 14dni, so odlični in že gredo polno v promet.

"Nastavila" sem tudi dva kozarca tabasca, po Tončkovem postopku. V enem so razne sorte rdečih čilijev, v drugem pa samo Karolince.

20201016-172103 20201018-161951_________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tako, za letos je pa res konec mojega fermentiranja. Včeraj sem nastavila zadnja dva kozarca čilijev, ki sem jih prej zorila v kozarcu, na toplem. Lepo so se obarvali in upam, da bodo tudi dobri kisančki. Zaloga kozarcev je kar številčna, a mislim, da ji bomo kos, ker so taki čiliji postali všeč tudi gospodu in gospodični Brbr.

Poleg paprik in čilijev, sem kisala še korenje, steblno zeleno in spomladi česnove pske.

Česnovi pski me niso prepričali - so nekam praznega okusa in trdi. Verjetno bi jih morala prej blaširati. Mogoče poskusim drugo leto-

Tudi mladi korenčki mi niso ne vem kako všeč. Tudi bolj pustega okusa. Mogoče bi morala fermentiranju dodati kakšne začimbe. pa malo predolgo sem jih kisala in so na poršini mehki.

Steblna zelena pa mislim, da bo v redu za izdelavo kakšnega namaza ali v kombinaciji s "plesnivim" sirom._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem nastavila glavnino čilijev. Med čilije sem dajala tudi mini paprike - so nam bolj všeč mešane s čiliji, kot same. Med zrele sem dala tudi nekaj zelenih plodov. Upam, da se bodo ravno tako uspešno skisali.

Do konca sezone se bo plodov nabralo še za nekaj kozarcev - upam.


20211005-162600_________________naredimo svet lepši
Odgovori