Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
-
- Prispevkov: 788
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Peter
- Prispevkov: 716
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Kraj: Lucija
Pozdravljeni,
A je kdo že poskusil fermentirat čajote?
Letos jih je več kot ponavadi in smo razmišljali, da poskusimo.
Uporabil bi samo čajote, mogoče malo popra v zrnju, lovor in sol.
Če sem prav razumel po prebranem:
Naribam čajote, posolim 2 čajni žlički na pol kile, dobro pregnetemo, da spusti vodo, s tem napolnimo kozarce 2cm pod robom. Tekočina mora prekrivat vsebino. Čez damo krpo in na sobno temperaturo 2-3tedne. Ko se neha brbotanje pa zapremo pokrovčke in v klet.
Poskusil bi samo par kozarcev, da vidimo, če nam bo všeč.
Kaj pravite?
A je kdo že poskusil fermentirat čajote?
Letos jih je več kot ponavadi in smo razmišljali, da poskusimo.
Uporabil bi samo čajote, mogoče malo popra v zrnju, lovor in sol.
Če sem prav razumel po prebranem:
Naribam čajote, posolim 2 čajni žlički na pol kile, dobro pregnetemo, da spusti vodo, s tem napolnimo kozarce 2cm pod robom. Tekočina mora prekrivat vsebino. Čez damo krpo in na sobno temperaturo 2-3tedne. Ko se neha brbotanje pa zapremo pokrovčke in v klet.
Poskusil bi samo par kozarcev, da vidimo, če nam bo všeč.
Kaj pravite?
- Peter
- Prispevkov: 716
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Kraj: Lucija
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Danes sem zaključila kisanje prvih čilijev, čeprav so fementirali šele 14dni. So kisli in še lepo čvrsti. Brbotanje se je skoraj ustavilo. ker so bili lani kar v nekaj kozarcih povsem zmehčani in sem prečitala, da je to lahko posledica predolge fermentacije, sem se danes odločila, da kozarce popolnoma zapram in spravim na hladno. Če je odločitev prava, bo pokazal čas..._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Tako, za letos je pa res konec mojega fermentiranja. Včeraj sem nastavila zadnja dva kozarca čilijev, ki sem jih prej zorila v kozarcu, na toplem. Lepo so se obarvali in upam, da bodo tudi dobri kisančki. Zaloga kozarcev je kar številčna, a mislim, da ji bomo kos, ker so taki čiliji postali všeč tudi gospodu in gospodični Brbr.
Poleg paprik in čilijev, sem kisala še korenje, steblno zeleno in spomladi česnove pske.
Česnovi pski me niso prepričali - so nekam praznega okusa in trdi. Verjetno bi jih morala prej blaširati. Mogoče poskusim drugo leto-
Tudi mladi korenčki mi niso ne vem kako všeč. Tudi bolj pustega okusa. Mogoče bi morala fermentiranju dodati kakšne začimbe. pa malo predolgo sem jih kisala in so na poršini mehki.
Steblna zelena pa mislim, da bo v redu za izdelavo kakšnega namaza ali v kombinaciji s "plesnivim" sirom._________________naredimo svet lepši
Poleg paprik in čilijev, sem kisala še korenje, steblno zeleno in spomladi česnove pske.
Česnovi pski me niso prepričali - so nekam praznega okusa in trdi. Verjetno bi jih morala prej blaširati. Mogoče poskusim drugo leto-
Tudi mladi korenčki mi niso ne vem kako všeč. Tudi bolj pustega okusa. Mogoče bi morala fermentiranju dodati kakšne začimbe. pa malo predolgo sem jih kisala in so na poršini mehki.
Steblna zelena pa mislim, da bo v redu za izdelavo kakšnega namaza ali v kombinaciji s "plesnivim" sirom._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Včeraj sem nastavila glavnino čilijev. Med čilije sem dajala tudi mini paprike - so nam bolj všeč mešane s čiliji, kot same. Med zrele sem dala tudi nekaj zelenih plodov. Upam, da se bodo ravno tako uspešno skisali.
Do konca sezone se bo plodov nabralo še za nekaj kozarcev - upam.
_________________naredimo svet lepši
Do konca sezone se bo plodov nabralo še za nekaj kozarcev - upam.
![20211005-162600](https://i.ibb.co/bBYLt9S/20211005-162600.jpg)