Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

No pa še en video posnetek cepljenja na T okulacijo in ploščično okulacijo

http://www.youtube.com/watch?v=GZBzftA08MU

zelo lepo prikazano! ............_________________
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Papasmrk, podlaga je lahko tudi debelejša - 2cm ali še kaj več.
Pomembno je, da lubje ni predebelo in ostarelo. Najboljše je, če je podlaga na mestu, kjer jo bomo cepili stara eno ali dve leti. Pri debelejših podlagah moraš biti bolj pazljiv, da ne odrežeš prevelikega "okenca", pa hkrati, da dovolj globoko zarežeš, da prerežeš res do lesa.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

No včeraj sem se še jaz malce igral z ploščično okulacijo, cepil sem Topaz na Krivopecelj, neko hruško na kutino.

Kako naj vem če je bilo cepljenje uspešno ? Bo to šele naslednje leto, ko bo začelo brsteti iz cepljenih brstvo ?

lep pozdrav
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tudi jaz sem včeraj prvič cepil s T okulacijo in sicer žlahtno češnjo na divjak češnje.
Sem imel soseda za učitelja.
Juhej!!!
Letos pa sem zbral tudi veliko semen divje češnje, ki so že posejane na gredo.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ravnokar pri prijatelju poizkusil s T okulacijo pa ni šlo, ker ni več dovolj muževno, se je že zalepilo nazaj.
Pa sem probal s ploščično okulacijo.
Je to ena izmed prednosti ploščične okulacije, da lahko cepiš tudi malo kasneje, ko ni veš tako lepo muževno?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Je to ena izmed prednosti ploščične okulacije, da lahko cepiš tudi malo kasneje, ko ni veš tako lepo muževno?

Mislim, da ja. Prebral sem, da s ploščično okulacijo lahko pričneš že v začetku junija in, kot berem tu na forumu vse do septembra.

Danes pa sem jaz cepil kaki. (ploščična o.) Sorta tipo, podlaga pa sejanec Diospyros kaki.
Dva cepiča sem poizkusil z T okulacijo. Muženo je bilo in bomo videli kaj bo uspelo.

lp.
elstar

Papasmrk, ja, tu je res malce težje ugotavljati uspešnost cepljenja.
Vendar prvo sliko dobiž že, ko odstranjuješ folijo. Če je vstavljeno oko svežega izgleda, potem je to dober znak. Enako opazuješ tudi kasneje, oko, ki se ni prijelo, prične dajati znake sušenja (porjavi, se naguba ali celo odpade). Mora pa to živo oko tudi uspešno prezimiti in je njegovo odganjanje spomladi res tisti pravi znak uspeha.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Takole po dveh tednih izgledajo cepiči limone na dveh divjakih. Pri drugem se je malce mudilo, ker se je olfa nož odločil zapičit v palec.
Pri vseh cepičih sem pustil še cca. 5mm peclja, ker sem se bal da bom zarezal brst, in ko sem včeraj odstranjeval folijo, sta lepo odpadla. Sedaj pa čiči in čaki Smile
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ali gledate kaj na del dneva, ko cepite.
Je opoldan popolnoma neprimerno cepit, ali ni panike?
elstar

Po moje je vseeno kdaj, jaz bolj pazim, da ni preveč vetra ali pa čisto prevroče, da se nebi cepiči izsušili.
Odgovori