Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

OMAKA IZ ČILIJEV

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Andrej. Tale recept, seveda popravljen, bom poskusila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Omak imamo od prejšnjih let še veliko.

Letos nameravamo narediti nekaj kozarčkov marmelade, večino čilijev bom fermentirala (ena runda že v shrambi), nastavila bom pa en kozarec za tabasco. Držala se bom Tončkovih navodil. Tonček, je pri poteku priprave kakšna nova smernica?

Kako bi se lotila "Hude Karolince" pa še ne vem..._________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba
Prispevkov: 861
Pridružen: To Okt 10, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Zanimivo, meni se pa ni še nobena moja pokvarila - tudi tiste, ki so šle od hiše, ne. Podčrtano zato, ker sem pa že dobil sicer dobro omakico, ki je kasneje "kisnila". Vzrokov je več - ali je slabo sterilizirana embalaža, premalo konzervansa... Nisem ekspert in ne morem soditi, lahko pa povem, kako jaz delam. Konzervansa v osnovi sta dva - kis in sol. Ker solim po lastnem občutku (posamezniki so me že ožigosali za milega), je glavni k. v omakah kis (razen pri fermentiranih). Tega kompenziran največkrat z jabolčnim sokom (včasih z medom itd.).

Zanimivost glede pokvarljivosti: Moja prva nuklearna omaka (par let nazaj uradno imenovana "Žleht k prasica") je vsebovala nebroj nuklearnih sort (C. Reaper, Scorpion, 7 pot Apocalypse...). Mislim, da sem takrat tule nekje pisal o tem, kako so me roke še naslednji dan žgale, ker je pekočina prešla tiste rokavičke, v katerih sem rezal čilije. No, ta omaka je bila eksperiment, kaj se da narest. In sem eksperimentiral; notri med drugim vsul 40 dag domačih sušenih & zmletih lešnikov (ne vem, kaj sem takrat študiral)... To isto omako imata dva sodelavca še zdaj na lagerju in jo "veselo" uporabljata (po mikro kapljicah). Je menda še sedaj tako dobra, kot je žleht Very Happy_________________go with your instinct to live as you want
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Meni se je pa po treh letih odprta steklenička v hladilniku pokvarila (splesnila)._________________Lp, Živa
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Tonček je napisal/a:
Se mi pa zdi, da bi napravil smrtni greh, če ne bi omenil omake iz dimljenih čilijev (čipotli, chipotle chili). Odlično se poda k mesu na žaru in podobnim "nevarnim" jedem. To omako kupujem, ker je preveč zamudno za pripravo v količinah, ki jih potrebujem. https://www.tabasco.com/product/chipotle-sauce/. Bi bilo zanimivo slišat, če jo kdo od gartlčanov pripravlja. Kolikor sem zasledil, jo pri nas prodaja le en podjetnik, ki pa je menda ne pripravlja sam.

Pripravljam 3 vrste fermentirane omake: do ranga habanero je prva, potem je vse kar je od 1 000 000 do ne vem 3 000000 scovilov potem je ista zadeva samo z chipotli, ki so dodani notri. Mega zadeve._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pajo, daj mi, lepo prosim, razloži - koliko sposobnosti okušanja po uživanju zgoraj omenjenega "ognja" sploh ostane? Sam si tega ne predstavljam. Sem bil priča dogodku, ko je možakarja po omakci št. 10 (en milijon) "pobralo"... Sam sem se ji potem raje izognil.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pajo, ali uporabljaš vrelno veho?

Zadnjič sem v shrambi našla še zapakirane gumijaste kapice za steklenice. Moj tast jih je uporabljal za zapiranje steklenic s paradižnikovo mezgo - so dobro tesnile. Na ovitku piše, da so to vrelne kapice. Sem pogledala na internet in se res uporabljajo za tesnenje steklenic v katerih poteka vrenje:shock:

Zdaj razmišljam, da bi moj tabasco, ki ga imam trenutno v kozarcu zaprtem v folijo, prestavila v steklenico in zaprla z vrelno kapico.
Ali ima kdo s tem izkušnje?_________________naredimo svet lepši
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Vrelno veho imam ja._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, danes sem se lotila druge faze priprave tabasca. Čiliji so fermentirali dobro leto. Danes sem odstranila zgornji sloj, kjer se je nabrala belo/siva plast kvasovk (se mi zdi) in dodala jabolčni kis. Zdaj bom pustila en teden, kot je napisal Tonček...

Imam dva tabasca: eden je iz "navadnih" čilijev, drugi pa je iz samih "hudih Karolinc". Oba sem malo poskusila in sta dobraga okusa. Seveda so "navadni" čiliji pravi "softiči" v primerjavi s Karolinco. Mislim, da se bo tabasco iz nje trošil v lekarniških dozah. Nisem ji dodala veliko kisa, da ne bi ubila njene biti - če sem hotela tigra, se mi ne zdi prav, da bi ga zdaj spreminjala v mucka, a ne?

YFSCIZ-1 07RBQU-1_________________naredimo svet lepši
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

uporablja kdo mešalo za omake, kot ta:
https://www.youtube.com/watch?v=dRkXaa8ttM8
od 16 min dalje....
Potem se naj ne bi več ločevalo gosti del in redkejši del oz. kis in tekočina od omake.
Odgovori