Pravi kostanj - Castanea sativa

Odgovori
mravlja
Prispevkov: 4265
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Letos sem bil pozoren na lastnosti "naravno gojenih" (se ve da iz gozda) kostanjev, pa kakih velikih - opisljivih razlik ni bilo, so bili od kraja zelo dobri. Le neko drevo - raste na nekem grebenu samo zase - je imelo neverjetno velike kostanje. Smo jih z veseljem skuhali, potem je sledilo presenečenje - notranja ovojnica vseh plodov je bila zgubana v tolikšni meri, da celega kostanja po lupljenju ni bilo mogoče dobiti nobenega, samo "drobir". Verjetno prihaja v naravi do precejšnjih sortnih razlik. Se mi pa zdi možno, da bi bila to posledica kakih rastnih pogojev. Je o tem kaj znanega?
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8780
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Nabrala sem ene dvajset kostanjev v gozdu nad 600 m. Niti en ni bil črviv ali kako drugače poškodovan. A se črvivost razvije kasneje a to pomeni, da so na tistem terenu zdravi? Ker imam v spominu, da je bilo veliko kostanja črvivega, ko smo kot otroci lupili kuhanega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17784
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: Letos je kostanj nasploh nadpovprečno zdrav. Izgleda, da so bile razmere zanj ugodne.
mravlja: morda, če raste na grebenu, ga je mučila suša?
tinko
Prispevkov: 577
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Mravlja, kako se je lupil pečen?
Dajmar
Prispevkov: 1226
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Prvi kostanji na marsolu niso bili nič črvivi. Zadnji pa skoraj vsi. Lupi se, pečen v pečici bolj slabo. Na ognju pečen, se bolje lupi. Kuhan, prej olupljen trde lupine, če ni poškodovana drobna srajčka, se lepo lupi.
dejan84
Prispevkov: 190
Pridružen: Pe Okt 03, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

tinko je napisal/a:
Podlage za cepljenje kostanjev v naslednjem letu sem že nabral in jih posadil.
Kljub temu, da je listje še zeleno, jih nakopljem ali izpulim med nabiranjem kostanja in jih doma takoj posadim. Iz narave odvzamem rastline, ki rastejo preveč skupaj ali na mestih, kjer jih erozija tal sama izkoplje.
Prav je, da to počnete z vednostjo lastnika gozda. Lahko se dogovorite za zamenjavo sejancev za nekaj cepljenih sadik.


imam isti plan najti par samoniklih kostanjev v gozdu, zanima me samo koliko velike, to izkopljes pulis?
Ali je mogoce z neko gardenia ročno motiko izkopat, mogoce kar z roko izruvat, kjer je vlazna in nezbita zemlja ali je treba prav z lopato pristopit k situaciji?


LP
Dejan
mravlja
Prispevkov: 4265
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

muha, veš, da bi znalo biti... sploh mogoče v kaki občutljivi dobi tvorjenja plodov.

tinko, pri nas ga "šefica" po peki za nekaj časa, a ne za dolgo, zavije v papir (lahko tudi vlažno krpo), kondenz opravi svoje, in se vsak lepo lupi. Tudi ta se je.
mravlja
Prispevkov: 4265
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

tinko je napisal/a:
Mravlja, kako se je lupil pečen?

tinko, te je gornje zanimalo samo po sebi, ali pa naj bi način lupljenja imel kakšen drug pomen?
Andrej Banko
Prispevkov: 5346
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos je kostanja v gozdovih res obilo. Povsod !
Ga še nisem šel namensko nabirat, ampak vsakič, ko grem "kamne" iskat, še kostanj prinesem ...
tinko
Prispevkov: 577
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Samo zanima me, če se je pečen bolje lupil. Tudi jaz ga zavijem v mokro krpo za nekaj minut.
Odgovori