Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pravi kostanj - Castanea sativa

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Letos sem bil pozoren na lastnosti "naravno gojenih" (se ve da iz gozda) kostanjev, pa kakih velikih - opisljivih razlik ni bilo, so bili od kraja zelo dobri. Le neko drevo - raste na nekem grebenu samo zase - je imelo neverjetno velike kostanje. Smo jih z veseljem skuhali, potem je sledilo presenečenje - notranja ovojnica vseh plodov je bila zgubana v tolikšni meri, da celega kostanja po lupljenju ni bilo mogoče dobiti nobenega, samo "drobir". Verjetno prihaja v naravi do precejšnjih sortnih razlik. Se mi pa zdi možno, da bi bila to posledica kakih rastnih pogojev. Je o tem kaj znanega?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Nabrala sem ene dvajset kostanjev v gozdu nad 600 m. Niti en ni bil črviv ali kako drugače poškodovan. A se črvivost razvije kasneje a to pomeni, da so na tistem terenu zdravi? Ker imam v spominu, da je bilo veliko kostanja črvivega, ko smo kot otroci lupili kuhanega._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami: Letos je kostanj nasploh nadpovprečno zdrav. Izgleda, da so bile razmere zanj ugodne.
mravlja: morda, če raste na grebenu, ga je mučila suša?
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Mravlja, kako se je lupil pečen?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Prvi kostanji na marsolu niso bili nič črvivi. Zadnji pa skoraj vsi. Lupi se, pečen v pečici bolj slabo. Na ognju pečen, se bolje lupi. Kuhan, prej olupljen trde lupine, če ni poškodovana drobna srajčka, se lepo lupi.
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

tinko je napisal/a:
Podlage za cepljenje kostanjev v naslednjem letu sem že nabral in jih posadil.
Kljub temu, da je listje še zeleno, jih nakopljem ali izpulim med nabiranjem kostanja in jih doma takoj posadim. Iz narave odvzamem rastline, ki rastejo preveč skupaj ali na mestih, kjer jih erozija tal sama izkoplje.
Prav je, da to počnete z vednostjo lastnika gozda. Lahko se dogovorite za zamenjavo sejancev za nekaj cepljenih sadik.

imam isti plan najti par samoniklih kostanjev v gozdu, zanima me samo koliko velike, to izkopljes pulis?
Ali je mogoce z neko gardenia ročno motiko izkopat, mogoce kar z roko izruvat, kjer je vlazna in nezbita zemlja ali je treba prav z lopato pristopit k situaciji?

LP
Dejan
mravlja

muha, veš, da bi znalo biti... sploh mogoče v kaki občutljivi dobi tvorjenja plodov.

tinko, pri nas ga "šefica" po peki za nekaj časa, a ne za dolgo, zavije v papir (lahko tudi vlažno krpo), kondenz opravi svoje, in se vsak lepo lupi. Tudi ta se je.
mravlja

tinko je napisal/a:
Mravlja, kako se je lupil pečen?

tinko, te je gornje zanimalo samo po sebi, ali pa naj bi način lupljenja imel kakšen drug pomen?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos je kostanja v gozdovih res obilo. Povsod !
Ga še nisem šel namensko nabirat, ampak vsakič, ko grem "kamne" iskat, še kostanj prinesem ...
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Samo zanima me, če se je pečen bolje lupil. Tudi jaz ga zavijem v mokro krpo za nekaj minut.
Odgovori