Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2020

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Danes so se marele čudežno spet pojavile.

Je pa razlika ... Tokrat so klobuki veliko bolj "kosmati", nakodrlajsani ... Kot da je prejšnja različica bila še poletna, ta pa zimska Smile

Dišijo sicer v redu in tudi obroček na betu se prosto giblje, tako da po moje so OK... Če pa se več ne oglasim, veste razlog...

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Evo, tudi mi nabiramo takšne "kosmate" dežnike. Približno teden nazaj jih je prinesla hči, sam sem v torek našel tri komade.
Najbolj se približajo imenu Dekliški dežni(če)k Macrolepiota puellaris https://www.agraria.org/funghi/lepiotapuellaris.jpg

Opažam, da je tudi pri marelah težko najti ime kakšne bolj redke; opisi, sploh pa slike Confused se zelo razlikujejo. Tudi latinska imena dostikrat ne dajo točnega odgovora.
Doma imamo debelo knjigo o gobah, tam je slika dekliškega dežnička, ki je "u nulo" enaka našim nabranim.

Dežnikaric je malo morje, od strupenih, smrtno nevarnih, do čisto gladkih, "u nulo" Cool enakih kukmakom.

K sreči je ogromna večina zeloooo užitnih Very Happy ._________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Samo sporočam, da sem še živ

Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc je napisal/a:

Dežnikaric je malo morje, od strupenih, smrtno nevarnih, do čisto gladkih, "u nulo" Cool enakih kukmakom.

Od sveže zraslih kosmatih do opranih po dežju, ki nimajo nobene luske več. Wink

crtj:
saj vem, da ne tvegaš, če nisi 99,99 % gotov, da bo v redu. Wink
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

tok je bil lep, da skoraj nisem verjela svojim očem SmileSmileSmile
pika99

drugače so bile danes večinoma ogromne, a prestare.
Takole npr:
pika99

sem mislila, da so betičaste prašnice vedno čezinčez ''igličaste'', tele moje danes pa skoraj niso bile oz. bistveno manj kot so ponavadi.

So mogoče kakšna druga vrsta ali je samo malo drugačna izvedba?

pika99

Pa še vprašanje - dišijo kot sivke, klobučka pa nimajo tapravega - so ostale v gozdu, seveda. bet je bil tudi siv, trosovnica pa bela in čisto taprava za

Me pa zanima, če so vseeno mogoče sivke? ali so kakšne od ostalih kolobarnic?

Ma vidim, da v bistvu ni dobra fotka - preveč sonca. Mogoče pa jo kdo prepozna po zvonastem klobučku.

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Kakšne gobice so tole? Tega je kar nekaj v bližnjem (listavem, nižinskem, hrast - bukev - robinija) gozdu.

Bet prehaja v klobuk trikotno (piramidasto).

Lahko bi bila pozna lijevka? http://www.gobenabovskem.si/goba/infundibulicybe-geotropa/

Nazadnje urejal/a crtj 06 Nov 2020 22:38; skupaj popravljeno 1 krat
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Pika,
pri sivki so naklobuku vednu prevladujoči sivi toni, ponavadi temno sivi. po betu in če klubuk malo olupiš zaznaš malo rumenega navdiha in to je to. Na tvoji fotografiji gre najverjetneje za milnato kolobarnico, ki je pogojno užitna. Smrdi po milu in smrad ostane tudi po kuhanju. Slaba in v gobarskim krogih še nisem slišal, da jo kdo uživa. Od sivke se že na daleč loči po rjavkastih odtenkih klobuka.
Odgovori