Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2020

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ste me kar preparirali, da še kdaj grem iskat sivke Cool . Najmanj zadnjih dvajset let sem se jih izogibal, predvsem zato, ker me je sosed upeljal na svoje terene, kjer raste pretežno listnato drevje. 99% sivk se je skrivalo pod listjem - pravo rudarjenje je bilo to.
Plus je bil, da se je izjemoma našel še kak jurček, precej pa je bilo zajčkov in zlatic . Žal so mi te malo ušle iz spomina in nisem siguren, ali so to bile Zlatolistne golobice ..... Rolling Eyes

Drugače pa je sosed "imel" en obsežen teren na dolenjskem, za cel dan ga je bilo Wink ._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saj, verjetno gre pri sivkah za podobno iskanje kot pri marčevkah, za katere imam doma izdelane mini "grabljice", s katerimi brskam med listjem.
Včasih, ko preveč "not padem" v to brskanje se potem zgodi, da: Leti,leti ... marčevka ...
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Marčnih polževk se razveselijo tudi živali, saj takrat še ni dosti hrane.Ko opaziš razkopano listje, poglej pobliže, mogoče ti je srnjad kako pustila med ostanki gobjega gnezda. Če ne, pa si zapomni rastišče in se vrni čez nekaj dni ali vsaj naslednje leto, ker so kar zveste svojemu mestu. Lepo je, če kako hvaležno pustite naravi, da opravi svoje poslanstvo. Sicer pa rastejo tudi v smrekovih gozdovih in ob lepem vremenu jih že februarja lahko srečamo kipeče izpod iglic. Vsaj starejše mi smrdijo po urinu in pomisliš, da jih je ravnokar markiral srnjak.
Danilo

MFranc, zlatolistne golobice ali zlatice so tudi meni res lepe in odličnega okusa. Je pa to bolj spomin, saj redko naletim na katero, ki bi bila še primerna za v košaro.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sumim, da sem danes na sprehodu šla mimo kupčka sivk. Izgledajo take, kot na fotografiji na gobe.si , a sem jih vseeno pustila rasti. Ne bi rada kuhala juhe po receptu iz detektivk. Wink Laughing
Danilo

Pokaži fotko, mogoče jih določimo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pa bom res. Mogoče že jutri.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Bi pa jaz, že danes, če lahko Wink.

Tole sem fotografiral na nedeljskem sprehodu, bilo je že bolj pozno popoldne...

Sicer se pri nas je (uporablja) kakih petnajst različnih sort gob, a teh ne poznam.
Fotografije niso najboljše, če se da, bi prosil za določitev sorte.
.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Jaz bi jih uporabil kot štorovke.

http://forum.gartlc.si/gartlc-post-9604.html
Danilo

Sivo rumene mraznice. Poglej, če so na spodnji strani klobuka še lepo bele. Obvezno jih je treba prekuhati in vodo odliti, nato pa še na cedilu sprati. Tako se v dokajšnji meri znebiš strupov, vseeno pa štorovke niso gobe za pogosto in izdatno rabo. Vložene zraven pršuta in sira pa njami. Za juho so vsaj meni boljše v kombinaciji z več ostalimi sortami.
Odgovori