Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zaradi forumskega škrata, ki prerad pobriše ravno Tončkove prispevke, tegale, ki ima pomembne podatke, še citiram.

Tonček je napisal/a:
Kakije sušim tako, da jih dam v sušilnik za cca 16 ur na 35 st.C, potem povišam temperaturo na 40 st. C za 8 ur, nato dam do konca 45 st.C. To delam za vikend, ko je cenejši tok ali pa ponoči. Če so na začetku na 35 st.C, se aktivirajo encimi zorenja in kakiji niso trpki. Najrajši sušim Vanilijo, pa tudi Tipota, če ga je preveč.

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mravlja je napisal/a:
Zadnja letošnja, na soboto pred zahvalno nedeljo...

Dozorela nista, a sem ju vseeno pobral, mogoče pa še bosta.
.

Vsi letošnji, obrani prezgodaj, so dozoreli. Super okus, nič trpki.
Z veseljem čakam drugo sezono.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

MogočeNazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:11; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Sam kakih velikih količin sadja za sušenje (še) nimam, kar pa ga sušim(o), se ga lotevam(o) na podoben način.
Tonček, imaš kake podatke o tvoji "sušilnici? Precej bolj natančna je, kot te plastične s pladnji, se mi zdi.
mravlja

Tonček, hvala. Mogoče veš, kolikšen pridelek kakija dobiš z enega drevesa?
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

NazadnjeNazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:11; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Laughing

Tonček, hvala še enkrat.
Lp.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Ova godina je bila kod mene dobra za kaki, evo kako izgleda osam godina staro stablo kakija.
Da li bi neko znao mozda koja je ovo sorta posto ja nisam siguran za sortu?.

https://youtu.be/LjHMcRjRoo
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Nisam nikada orezivao ovo stablo kakija, kod nekih drugih kasnije zasadjenih sadnica kaki sam u pocetku vrsio prikracivanje sadnice i kasnije orezivanje samo da bi napravio uzgojni oblik i da bi smanjio pocetnu visinu stabla ali kasnije nisam orezivao.
U pravu ste da ako se ne orezuje grane se produzuju i mogu lako puknuti usled tezine ploda.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Po mojih opažanjih ni dobro prikrajševati rodnih vej.
Tam, kjer sem to storil, so na prikrajšanih vejah pagnali sami vegetativni poganjki, brez cvetov. Veje, ki niso bile prikrajšane, so imele poganjke s s cvetovi.
Odgovori